Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

21.8.17 / dotaz č. 84362
Dobrý den,
všude na internetu jsem se dočetl, že realizace základové desky na pěnovém skle je o dost dražší řešení, které se Vám do konce Vašeho života nevrátí, protože takový efekt tato deska mít nebude. Jednodušeji řečeno, to co zainvestujete navíc se pak ropočítáním na jednodlivé roky asi moc nevyplatí. Pochybuji, že ušetříte díky této desce třeba 5tis. ročně za topení. Pokud bych měl dva stejné domy a rozdíl by byl pouze v základové desce. Investice se mi vrátí asi za 30let při ušetření 5tis ročně. Snažíme se tlačit dům k co nejnižším budoucím nákladům, ale ne za cenu toho, že investujeme peníze do technologie, která se nám nikdy nevrátí a naopka nás to teď bude stát více, než bychom utratili v budoucnu. Zajímal by mě Váš názor
Dobrý den,
Velmi úsporný či pasivní dům se dá postavit i bez desky na pěnovém skle. Toto založení s sebou však přináší některé výhody, jako například dokonale spojitou tepelněizolační rovinu v místě založení (bez tepelných mostů v patě zdiva) a také velkou hmotu základové desky, která je součástí vytápěného prostoru (tudíž může sloužit jako dobrý zdroj akumulace).
Co se týká ceny založení, tak je třeba opravdu posuzovat veškeré náklady spojené se založením a izolováním podlahy na zemině. Při založení na pěnovém skle již není potřeba dodatečná tepelná izolace na železobetonové desce, dokonce je možné desku udělat v dostatečné povrchové kvalitě, tak aby přímo deska plnila již i funkci nášlapné vrstvy, případně přímo na ni, bylo možné pokládat nášlapnou vrstvu. A to bez dalších vrstev, jak jako u běžné podlahy na terénu s tepelnou izolací roznášecí vrstvou atd. Dalším rozdílem je založení samotného zdiva, kdy při založení na pěnoskle máme tepelné most v patě zdiva vyřešen. Při klasickém založení toto musíme nějakým způsobem řešit (speciální izolační zakládací tvarovky, speciální detail založení). Pokud opravdu srovnáme všechny tyto náklady, nemusí být založení na pěnovém skle výrazně dražší. To vše, ale záleží na konkrétní situaci a konkrétní stavbě a také zakládacích podmínkách.
Odpovídá:  Ing. Libor Hrubý* - EKIS Brno CPD tisk