Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

16.8.17 / dotaz č. 84444
Dobrý den,
jsme SVJ, 7.NP, 28 bytů.Vlastník provádí rekonstrukci bytu. Požaduje uzavřít stoupačky ÚT (dům má vlastní plyn.kotelnu), že chce vymalovat za radiátory a na zpátečku radiátorů chce namontovat uzavírací ventily. ze zákona prý povinné.
Já mám spíše dojem , že chce litinové radiátory vyměnit za deskové bez souhlasů společenství. K čemu slouží uzavírací ventil. Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den,

podle vyhlášky č. 193/2007 Sb. § 4, čl. (1) má být každý spotřebič tepelné energie opatřen armaturou s uzavírací schopností, pokud to jeho technické řešení a použití připouští. Každé otopné těleso se vybavuje ventilem s uzavírací a regulační schopností s regulátorem pro zajištění místní regulace a u dvoubodového napojení, vyjma jednotrubkových otopných soustav, též regulačním šroubením, pokud se nejedná o případ podle § 7 odst. 5. Pakliže se jedná o dvoutrubkovou soustavu (poznáte podle 2 stoupaček), pak má být radiátor skutečně vybaven "uzavíracím ventilem". Ten slouží k tomu, aby bylo možné radiátor odpojit od celé otopné soustavy (stoupaček), např. v případě poruchy, údržby nebo výměny.
Odpovídá:  Ing., Arch. Petr Vlasák* - EKIS Praha IKA
Téma:  Vytápění
tisk