Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

21.8.17 / dotaz č. 84605
Dobrý den,
zpracovávám PENB na rekonstrukci domu, který je v současnosti využívaný takto:
suterén - nevytápěné sklady
1.NP - vytápěné kanceláře
2.NP - nevytápěná půda

V novém stavu je navrženo celkové zateplení a využití suterénu i půdy jako vytápěných prostor. Energeticky vztažná plocha se tedy navýší cca 2,5x (suterén není na celé ploše). Nejedná se ovšem ani o přístavbu či vestavbu - je využit původní obrys domu. Je správna moje domněnka, že celý dům posoudím jako větší změnu dokončené budovy(a nemusím tedy suterén a půdu posuzovat samostatně jako novou budovu)?

Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den,

v popsaném případě záleží na tom, jestli se nově využívaná půda bude zateplovat, nebo je už uzpůsobená pro využití, jen se nevyužívala.
Pokud se nebude zateplovat, zpracovala bych PENB na vytápěné 1.PP, 1NP a 2NP jako větší změnu. Pokud se půda bude nově zateplovat a její plocha je větší než 25% původní energeticky vztažné plochy objekt bych zónovala.
Zóna původního 1.NP a zóna nového 2.NP, přičemž na zónu 2.NP se vztahují požadavky jako na novostavbu. PENB pak vygeneruji samostatně pro 2.NP, tak aby splnila požadavky na novostavbu a PENB na celý objekt jako větší změnu. Pokud se zatepluje 1.PP mělo by se to udělat stejně, tzn. jeden výpočet na více zón.

S pozdravem a přáním hezkého dne.
Gabriela Krajcarová
Odpovídá:  Ing. Gabriela Krajcarová - EKIS Praha Ekowatt tisk