Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

26.8.17 / dotaz č. 84647
Dobrý den, plánujeme zateplení rodinného domku z roku 1938. Dům je z plných cihel (45cm). Podezdívka je kombinovaná z plných cihel zevnitř a z venku z pískovce. Dům má původní izolaci. Z vnitřní strany dům nevykazuje žádnou vlhkost. V podezdívce na pískovci byla naměřena vlhkost cca 25. Nedá se zjistit, zda pískovec vlhne z prostředí, nebo ze vzlínající vlhkosti. Výška podezdívky je na každé stěně jiná a ze tří stran je až nad vnitřní podlahu. Kameny by se musely zčásti otlouct a překrýt fasádním systémem. Co je podle vás nejlepší, jakým systémem máme zateplit? Děkuji Vám předem za Vaši odpověď!
Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.
Původní izolace proti zemní vlhkosti z doby výstavby domu již nemusí dobře plnit svou funkci. Výhledově se její schopnost zamezit vzlínající vlhkosti ještě zhorší. Pokud prochází skrze zeď nad úrovní pískovcové podezdívky, obvykle to tak bývalo, je tak jako tak místy nad úrovní podlahy. Přitom z interiéru je vlhkost nízká. Hodnota 25% naměřená z vnější strany (čím?, kontaktním elektronickým měřidlem, jakým?) je velmi vysoká a může spíše souviset momentální teplotou a vlhkostí vzduchu nebo situací po dešti.
S provedením kontaktního zateplení systémem ETICS u starších domů přímo souvisí otázka sanace spodní stavby. Jde o to, aby podklad systému ETICS splňoval požadovaná kritéria – nyní mluvíme především o vlhkosti a salinitě.
Uvádíte, že dům je v rozsahu 1.NP v interiéru (patrně u podlahy) suchý.
Pro ETICS by neměla vlhkost být větší než 5%, u některých systémů se připouští do 7%. To by měl ověřit technik výrobce systému, většinou zdarma nabízí v rámci dodávky odběr vzorku a vyhodnocení. Laboratorní vyhodnocení vzorků je přesné. Odebrat by se měly nad podezdívkou ze zdiva, nad nebo pod izolací a i zevnitř, aby bylo více informací k návrhu zateplení.
V případě větších rekonstrukcí domů a tloušťky zdiva 45 cm, což není moc, se doporučuje provést dodatečné vložení izolace, tedy podříznutí. Zvolil by se vhodný systém, kterých je více (plechy, vložení izolace do řezu, využití stávající spáry s izolací). Závisí ale na tvaru detailu, především úrovni podlahy a složení podlahových vrstev. Pokud se plánuje jen zásah ze strany fasád bez úprav v interiéru, je návaznost na podlahu problematická.
Postup bez sanace spodní stavby - úprava zateplení zdiva nad podezdívkou by měla být provedena tak, aby byl umožněn přirozený transfer vlhkosti skrze souvrství zateplovacího systému. Například použitím děrovaného EPS a v systému ETICS s komponenty s nízkým faktorem difúzního odporu (lepidla a omítka). Shrnuto - vhodným řešením pro starší cihlové zdivo jsou difúzně více otevřené kontaktní systémy ETICS. Jedná se o děrované desky na bázi EPS nebo šedého polystyrénu. Kontaktní zateplovací systém je jeden ucelený výrobek s předepsanými komponenty, které jsou zde svými difúzními vlastnostmi (lepidla a finální omítka) přizpůsobeny nízkými hodnotami difúzního faktoru, tedy jsou více paropropustné. Některé varianty lze použít až do zmíněné vlhkosti 7%, jsou pro zdivo šetrné a celkem vhodné. Ve vyšších partiích, kde je vlhkost a salinita již pod bezpečnou hranicí, se použije běžný EPS.
Postup u soklu - u terénu je potřeba osadit do výšky cca 40 cm XPS, ten může být podložen nopovou fólií, aby došlo alespoň k separaci líce soklového zdiva od nepropustného obkladu XPS a vlhkost z vnější strany soklu měla možnost někam vycházet (odvětrání). Obdobně by to bylo řešeno i pod úrovní terénu, kam by mělo zateplení doběhnout, doporučuje se cca 60 až 80 cm pod terén a to podle výšky podlahy nad terénem.
V případě vysokých vlhkostí soklu je vhodným řešením předsazený obklad soklu s větranou mezerou, za kterou je difúzně otevřená tepelná izolace z kamenné vlny – obklad může imitovat kámen nebo lze provést obklad keramický na vhodný podklad.
Vzhledem k tomu, že je situaci potřeba lépe popsat (alespoň foto, nebo dokumentaci), lze určitě doporučit bezplatnou osobní konzultaci v naší kanceláři v Českých Budějovicích (poradenství v rámci EKIS, telefonicky předem objednat, kontakty na www.eccb.cz). Můžeme podrobněji prodiskutovat vhodný postup.
V současné době je v běhu výzva dotačního programu Nová zelená úsporám (podrobnosti jsou dostupné z webové stránky www.novazelenausporam.cz.), lze prodiskutovat i možnost dotace podle konkrétního rozsahu plánovaného zateplení.
Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice
Odpovídá:  Ing. Jiří Veselý - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk