Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

30.8.17 / dotaz č. 85021
Dobrý den,
právě u mne zazvonila slečna, že kontrolují, jestli mám nárok na slevu až 25% na elektřinu, jestli pořád beru od Čez a plyn od RWE (ano, to souhlasí). Představila se, odkud jen, ale nepostřehla jsem to, průkaz žádný neukázala.
Poslala mě pro vyúčtování, aby prý vše zkontrolovala podle faktur.
Nelíbilo se mi to a poslala jsem ji pryč.
Vypadá to, že jich po domě - věžák-chodilo více a zvonili na všechny byty.
Ted nevím, jestli jsem neudělala chybu?
 
Díky za odpověd
 
Dobrý den,

to, co popisujete, se zdá jako klasické chování podomního prodejce - někdy se vydávají za zástupce dominantních dodavatelů a uvádějí, že jdou zkontrolovat, zda máte nárok na slevu nebo nepřeplácíte příliš. Vylákají faktury za energie, ze kterých si snadno mohou opsat údaje do nové smlouvy.

Neuvádíte, zda jste při návštěvě slečny něco podepsala či nikoli. Pokud ano, doporučujeme zkontrolovat dokumenty a případně podat odstoupení od smlouvy dle občanského zákoníku (do 14 dnů od podpisu smlouvy) nebo dle energetického zákona. Vzory najdete zde: https://www.eru.cz/cs/pro-spotrebitele/vzory-odstoupeni

Můžete také kontaktovat své dodavatele a informovat je o celé situaci. Případně upozornit obecní/městský úřad o návštěvě podomních prodejců - v některých městech a obcích je podomní prodej zakázaný vyhláškou a při jejím porušení hrozí podomním prodejcům pokuta.

S pozdravem

Jana Poncarová, Karel Srdečný
Odpovídá:  Ing. Karel Srdečný - EKIS České Budějovice Ekowatt tisk