Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

4.9.17 / dotaz č. 85188
Dobrý den,
plánuji částečné rekonstrukce v bytě (2+1, 54 m2) - podlahy, elektrorozvod a vytápění.
Celý bytový dům je dobře zateplen, máme nová kvalitní okna, navíc jsem obklopen dalšími byty.
Dosud topím v obyčejných kamnech dřevěnými briketami, což je samozřejmě moc příjemné teplo. Ovšem stárnu a nejsem si jist, zda třeba za 10 let ještě budu schopen nosit ze sklepa zmíněné brikety.
Plyn v domě není a pokud bych chtěl topit pohodlně, zbývá mi jen elektřina. Pokud se opravdu k tomu rozhodnu, vnímám několik možností.
Všechny mají ale svá velká proti:
Akumulačky - nepříliš pružná regulace tepla
Přímotopy s akumulací - zřejmě nejvyšší možné provozní náklady
El. podlahové topení (vzhledem k tomu, že stejně budu podlahy předělávat) - nárůst elektrosmogu v bytě (i když nevím, o kolik tyto hodnoty jsou vyšší, než u jiných druhů elektrického topení).
Mám ve svých úvahách chybu ? Co by mi poradili odborníci ?
Děkuji za Vaši odpověď.
Vážený pane,
v bytovém domě bývá limitující kapacita elektrické přípojky vašeho bytu. Pro instalaci el. topení je téměř vždy potřeba zvýšit velikost jističe a někdy i natáhnout nový kabel z bytu k hlavnímu domovnímu rozvaděči. Doporučil bych vám tedy nejprve zjistit potřebný výkon topení a informovat se u distributora (E.ON), zda vám povolí zvýšení kapacity přípojky.

Z vámi uvažovaných alternativ jsou asi nejhorším řešením akumulační kamna, která vyžadují ještě silnější přípojku (protože se musí nabít za kratší dobu) a v bytě zabírají místo.
El. podlahové topení se nehodí všude. Například se nedoporučuje u kuchyňské linky, kde člověk stává delší dobu. Dál jste limitován nábytkem - pod skříní nebo pod postelí topení smysl nemá. Protože teplotu podlahy nemůžete libovolně zvyšovat, je tepelný výkon z m2 podlahové plochy omezený. Může se tedy stát, že podlahové topení vám v zimě místnost nevytopí. Je nutné spočíst tepelnou ztrátu jednotlivých místností a porovnat ji s dostupným výkonem podlahového vytápění.
El. přímotopná tělesa jsou nejjednodušším a nejlevnějším řešením. Doporučuji použít tělesa s nižší teplotou. V některých tělesech se na rozžhaveném topném drátu pálí prach vířící ve vzduchu, což není zdravé.
Nezmínil jste vytápění tepelným čerpadlem. Pro váš malý byt by bylo drahé instalovat teplovodní ústřední topení, lze tedy uvažovat o tepelném čerpadle vzduch/vzduch. Nevýhodou je větší víření vzduchu v místnosti a zejména nutnost umístit venkovní jednotku tak, aby neobtěžovala sousedy hlukem. Výhodou je nižší spotřeba elektřiny a možnost v létě byt chladit.

Přeji příjemné bydlení!
Karel Srdečný
Odpovídá:  Ing. Karel Srdečný - EKIS České Budějovice Ekowatt
Téma:  Vytápění
tisk