Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

4.9.17 / dotaz č. 85211
Můžete mi prosím doporučit topné těleso do akumulační nádoby na využití přebytků z fotovoltaiky?
Hezký den,

jaký typ elektrického topného tělesa je potřebné nainstalovat do akumulační nádrže na využití přebytků z fotovoltaické elektrárny bude závislé na řadě faktorů.

Ovlivní to zejména:

Velikost výkonu FVE
Požadovaná doba ohřevu vody v nádrži
Požadovaná teplota vody v nádrži
Požadované množství vody v nádrži
Připojovací podmínky distributora
Možnost další akumulace přebytků do baterií
Použitá technická zařízení FVE, zda budu mít možnost využívat stejnosměrný proud nebo jen střídavý proud
Zda jsou k dispozici třífázové rozvody elektřiny
Jaká velikost akumulační nádrže je skutečně efektivní pro provoz domu
Již využívaný solární termický systém

Obecně lze říci, že výkon a typ elekického topného tělesa musí být v souladu s efektivním využítím vyrobené elektřiny pomocí FVE v domě (pokud žádáte o dotaci z NZÚ) a také z technickými možnostmi, které jsou dány použitými zařízeními.

Nevím jakou máte akumulační nádrž, zda typovou, nebo po domácku svařovanou a jestli má již připraveny vstupy pro montáž elektrického topného tělesa. U typových nídrží je většinou již určen doporučený a osvědčený typ elektrického topného tělesa. Pokud to sám nemůžete zjistit, najděte si odborníka z oboru elektro, který Vám sdělí a navrhne vše potřebné.

Výrobci například nabízí elektrické odporové poniklované těleso s termostatickou hlavicí se stykačem, které je určené pro ohřev stojaté otopné vody nebo nemrznoucí směsi v zásobnících TV a akumulačních nádržích vč. nádrží typu DUO z jednofázové fotovoltaické elektrárny pomocí wattrouteru. Do sítě se připojují pevným připojením 7žilového kabelu do krabicové svorkovnice nebo do rozvaděče.

Viz například: http://www.eshopregulus.cz/demved/eshop/9-1-Elektricka-topna-telesa/184-2-Topna-telesa-pro-fotovoltaiku/5/1792-Topne-teleso-1-5-3-4-5-kW-s-termostatickou-hlavici-pro-fotovoltaickou-elektrarnu

Například pro 500 litrovou akumulační nádrž s vodou budete potřebovat pro ohřátí jejího obsahu z teploty 10 °C na 80°C za 8 hodin cca 41,1 kWh.
Odpovídající elektrické topné těleso by pak mělo mít příkon 5,1 kW. Pro 1000 litrovou akumulační nádrž by pak mělo být při stejných podmínkách osazeno elektrické topné těleso o příkonu 10,3 kW.

S přátelským pozdravem Lubomír Klobušník, energetický poradce