Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

4.9.17 / dotaz č. 85228
Dobrý den, ráda bych se zeptala na následující věc: bydlíme v Brně v obecním bytě, teplo je od Brněnských tepláren. Na svých webových stránkách mají platný ceník na sezónu 2016/2017. V našem případě dodávky měřené na patě domu – 667,92 Kč vč. DPH za 1 GJ. Když jsem dostala vyúčtováni, za 1 GJ tepla mám přes 730 Kč, ostatní moje známé, které bydlí v různých částech Brna, mají ve vyúčtováni cenu 1 GJ – 667,92 Kč. Může pronajímatel navýšit cenu? Náš dům má několik vchodů, a každý vchod má jinou cenu. Jak je to prosím Vás možné? Děkuji.
Dobrý den a děkuji za Váš dotaz.

Cena tepla je cenou věcně usměrňovanou podle zákona o cenách. Cena tepla pro odběratele pro jednotlivé roky se určuje kalkulací podle vždy platného Cenového rozhodnutí Energetického regulačního úřadu.
„(2.2) V cenové lokalitě se cena tepelné energie kalkuluje pro kalendářní rok pro odběrná místa na stejné úrovni předání, kde je tepelná energie předávána odběrateli anebo určena pro vlastní spotřebu. Každá kalkulace ceny tepelné energie může obsahovat pouze příslušné ekonomicky oprávněné náklady, přiměřený zisk a příslušné množství tepelné energie, přičemž dodavatel při kalkulaci postupuje podle přílohy č. 2 tohoto cenového rozhodnutí.“
Výsledná kalkulace zahrnuje všechny náklady vynaložené na výrobu a dodávku tepla.
Celkový náklad na dodávku tepla poskytovatel služeb pouze rozúčtovává na jednotlivé příjemce služeb způsobem stanoveným vyhláškou Ministerstva pro místní rozvoj č. 269/2015 Sb. Celkový náklad na dodávku tepla poskytovatel služeb pouze rozúčtovává na jednotlivé příjemce služeb způsobem stanoveným vyhláškou Ministerstva pro místní rozvoj č. 269/2015 Sb.
Z tohoto ustanovení vyplývá, že cena tepelné energie pro všechny odběratele od jednoho dodavatel na stejné úrovni předání je shodná.
Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce ECČB.