Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

4.9.17 / dotaz č. 85231
Dobrý den, máme v plánu koupit nemovitost, zalíbil se nám montovaný domek s dozděnou 1/4. Dům je celkově zateplen již tři roky a u přístavby jsou euro okna, jinak všude dřevěné, dveře jsou plastové. Topení je vyřešeno krbem, který krásně vyhřeje celý dům. Bojler na ohřev vody je elektrický. Chtěli bychom vyměnit dřevěná okna za plastová a příští rok ještě solární ohřev. Kolik procent úspory by se dalo získat přes zelenou úsporu? A má cenu vůbec o ní žádat? Děkuji za Vaše informace.
Dobrý den a děkuji za dotaz.
Aby vznikl nárok na podporu z Programu nová zelená úsporám bylo by nutno splnit požadavky Programu. Zejména dosáhnout stavebními úpravami snížení měrné roční spotřeby tepla na vytápění na hodnou nižší než 90 nebo 55 nebo 35 kWh/m2.rok; nebo dosáhnout snížení průměrného součinitele prostupu tepla obálkou budovy na hodnotu nižší než 0,95 nebo 0,85 nebo 0,75 W/m2.K
Podle dosaženého snížení se pak stanovuje možná výše podpory.
Jaké hodnoty snížení bude dosaženo je možno určit výpočtem stavebním projektantem podle geometrických rozměrů stavby a tepelně technických vlastností stávajících a nových stavebních prvků.
Jako první krok je proto nutno požádat oprávněného projektanta- energetického specialistu o výpočet možných úspor a z toho posoudit vhodnost žádosti o podporu.

Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce