Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

11.9.17 / dotaz č. 85495
Dobrý den, můžete mi prosím napsat Váš názor a Vaše zkušenosti, zda je to pravda nebo mýtus, co se mezi lidmi povídá o vytápění domů – viz následující seznam:
1. Čím výkonnější kotel, tím lépe
2. Po zimě je dobré vypustit vodu z radiátorů
3. Litina se dlouho zahřívá a rychle vychladne
4. Moderní kotle jsou bezúdržbové
5. Dálkové vytápění je finančně nejvýhodnější
6. Udržovat stálou teplotu je levnější než místnost znovu vytápět
7. Elektřina je čistý zdroj tepla
8. Co v kotli shoří, nezpůsobí žádné problémy
9. Při vytápění dřevem se musí často přikládat
10. Při výběru typu vytápění je zásadní jen cena paliva či energie
11. Vytápění elektrickými přímotopy je drahé
Děkuji!
Dobrý den, zasíláme Vám naše odpovědi. V případě dalších dotazů a doplnění jsme Vám rádi k dispozici.

1. Čím výkonnější kotel, tím lépe
Pro dimenzování kotle je rozhodující znalost tepelné ztráty domu. Ta bývá spočítána pro jmenovitou venkovní teplotu podle místa, kde dům stojí, nejčastěji je to teplota -15°C.
Tepelná ztráta vyjadřuje potřebný tepelný výkon, který je nutno v ustáleném stavu dodávat do domu k udržení předepsané vnitřní teploty. Během topného období venkovní teplota kolísá a v průměru je nad nulová, například +3°C. Z toho vyplývá, že po většinu doby je kotel navržený podle tepelné ztráty předimenzovaný a je třeba nějakým způsobem jeho výkon regulovat. Nejhůř jsou na tom kotle na tuhá paliva s ručním přikládáním bez akumulační nádrže topné vody. Pokud je výkon takového kotle větší než tepelná ztráta, je nutno při provozu jeho výkon neustále „dusit“, kdy klesá účinnost spalování a zvyšuje se množství škodlivin ve spalinách. Moderní automatické kotle na tuhá paliva a plynové kondenzační kotle mají široký rozsah regulace výkonu a u kotlů s ručním přikládáním je řešením instalace akumulace. Obecně tedy toto tvrzení neplatí.

2. Po zimě je dobré vypustit vodu z radiátorů
Voda, kterou se napouští systém teplovodního vytápění, je agresivní zejména díky obsahu rozpuštěného kyslíku, který způsobuje korozi. Během provozu soustavy se postupným odvzdušňováním voda stabilizuje. Střídavé napouštění a vypouštění systému má za následek, že vnitřní plochy rozvodů a otopných těles přicházejí do styku postupně se vzduchem a s vodou, a to přispívá ke korozi systému.

3. Litina se dlouho zahřívá a rychle vychladne
Článková litinová teplovodní tělesa se v topenářství používají od nepaměti a vynikají dlouhou životností. Teplo, které je třeba k ohřátí tělesa se nikam nemůže ztratit. O co déle se litinové otopné těleso ohřívá, o to déle chladne. Tato vlastnost může být na škodu v případech dobře izolovaných domů, kde se v zimě využívá tepelných zisků z osluněných oken. Otopná tělesa nestačí rychle reagovat na solární zisky, a proto je využití solárních zisků menší než u otopných těles tenkostěnných deskových ocelových.

4. Moderní kotle jsou bezúdržbové
Trendem kotlů je jejich bezobslužnost, to znamená snižování času, který je třeba věnovat kotli při provozu. Takové zařízení na druhou stranu obsahuje řadu prvků vyžadujících kontrolu a servis. Tuto údržbu pak musí provádět odborná firma.

5. Dálkové vytápění je finančně nejvýhodnější
Prapůvodem pro hojné rozšíření dálkového vytápění bylo efektivní využívání méně kvalitního a levného hnědého uhlí, které lze lépe spalovat ve velkých zařízeních než v malých kotlích a kde lze snadněji instalovat zařízení pro čištění spalin, vyvést jejich výfuk do velké výšky a umístit zdroj mimo hustě obydlenou oblast. S plněním stále přísnějších požadavků na vypouštěné škodliviny a s přechodem na dražší paliva (zemní plyn) původní výhoda klesá a dochází ke zdražování tepla s velkými rozdíly mezi jednotlivými dodavateli. Častým jevem je hromadné odpojování odběratelů a nahrazování dálkového vytápění vlastními zdroji, plynovými kotelnami a tepelnými čerpadly.
V první řadě musí být k dispozici veřejný plynovod nebo dostatečná kapacita elektrického výkonu. Do kalkulace, zda je výhodnější dálkové vytápění nebo vlastní zdroj, je nutno zahrnout u nového zdroje nejen náklady na pořízení zdroje a palivo, ale i ostatní provozní náklady. Nejlépe je navrhnout dodavateli nového zdroje, který přesvědčuje odběratele tepla o výhodnosti změny, ať tedy pořídí a provozuje zdroj on sám a odběratel bude dále jen nakupovat teplo.

6. Udržovat stálou teplotu je levnější než místnost znovu vytápět
Jednoznačná odpověď není možná, neboť záleží na tepelně technických vlastnostech obálky budovy – průměrném součiniteli prostupu tepla a akumulačních schopnostech, na nastaveném poklesu teploty a době topné přestávky. Některé systémy, třeba lokální vytápění a kotle na tuhá paliva s ručním přikládáním bez akumulační nádrže nedávají jinou možnost než po návratu ze zaměstnání nebo ráno po probuzení znovu zatopit a dohnat ztrátu tepla a pocit tepelné pohody. Při dlouhodobějším opuštění domova se nastavení poklesu teploty, pokud to vytápěcí systém dovoluje, určitě vyplatí. Při provozu s pravidelnou nepřítomností osob se vyplatí nastavit pokles teploty jen o několik málo stupňů (do 3°C), aby dosažení tepelné pohody netrvalo dlouho. Ideální je použití inteligentních regulátorů, které jsou schopny postupně upravit chod zdroje tak, aby nastavených teplot v požadovanou dobu bylo dosaženo při nejkratší době chodu zdroje.

7. Elektřina je čistý zdroj tepla
Ano, je to pravda, která platí, jedná-li se o elektřinu ze sítě, jen v místě spotřeby. Elektřina je produktem mixu zdrojů, kde převažují elektrárny na fosilní paliva, zejména na hnědé uhlí a navíc s nízkou účinností. Pohled na elektřinu jako zdroj tepla z hlediska primární neobnovitelné energie je možno vylepšit použitím tepelného čerpadla, které je schopno nahradit větší část energie získané z okolního prostředí. Ostatně zákon o hospodaření energií prostřednictvím parametrů nastavených vyhláškou prakticky neumožňuje vytápění novostaveb elektřinou ze sítě jako jediným energonositelem.

8. Co v kotli shoří, nezpůsobuje žádné problémy
Každý kotel je výrobcem konstruován pro určitý druh paliva. Běžný kotel na tuhá paliva s ručním přikládáním není určitě konstruován pro spalování mokrého nebo syrového dřeva nebo plastových lahví plněných pilinami a vyjetým olejem. Takováto paliva nejspíš nakonec v kotli i shoří, ale rozhodně nebude dosaženo deklarovaného výkonu kotle, natož kvality spalin vypouštěných do ovzduší. Na teplosměnné ploše kotle a vnitřním povrchu se usazuje dehet a nebezpečný je i popel.

9. Při vytápění dřevem se musí často přikládat
Při vytápění krbovými kamny je nutno častěji přikládat. Obvykle to nevadí, neboť topidlo je v téže místnosti, co osoby. Zplynovací kotel na kusové dřevo vydrží hořet hodinu a výrobky ze dřevní hmoty v podobě pelet vyžadují doplnění provozního zásobníku jednou za několik dní.

10. Při výběru typu vytápění je zásadní jen cena paliva či energie
Okolností, které rozhodují o výběru typů vytápění je více:
- Dostupnost paliv a energií v místě bydliště
- Roční množství spotřebovaných paliv a energií
- Možnost skladování
- Náročnost obsluhy kotle časová a fyzická
- Osobní averze či sympatie k jednotlivým palivům nebo distributorům
- Věk a vzdělání majitele domu
- Cena za jednotku paliva či energie

Do ročních provozních nákladů je nutno promítnout nejen náklady za palivo a energie, ale též stálé platby (měření spotřeby, revize, údržba), platba za ostatní spotřebu elektřiny (ovlivnění sazby), odpisy investičních nákladů a cena volného času. Započtením všech těchto ukazatelů lze zjistit, že rozdíly mezi jednotlivými palivy nejsou (kromě ELTO a LPG) tak veliké a se snižující se tepelnou ztrátou domu dále klesají.

11. Vytápění elektrickými přímotopy je drahé
Elektřina jako komodita pro vytápění je nejdražší hned za ELTO a LPG. Nevyplatí se proto pro standardní vytápění domů s velkou tepelnou ztrátou. Na druhou stranu zařízení složené z přímotopů vykazuje nízké investiční náklady. U domů s velmi malou tepelnou ztrátou se také nevyplatí budovat teplovodní systémy s drahými zdroji. Vhodné je také tam, kde se vytápí jen občas, nebo jen některé místnosti. Další výhodou je, že každé otopné těleso má termostat, regulátor, který dokáže ihned a s velkou přesností reagovat na tepelné zisky v místnosti.

S pozdravem

Ing. Zdeněk Krejčí
energetický poradce ECČB
Odpovídá:  Ing. Zdeněk Krejčí - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Vytápění
tisk