Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

10.9.17 / dotaz č. 85500
Bude mít akumulační baterie dostatečný výkon na napájení infrattopných panelů (700W x 12)? Případně jak velká by potom byla baterie?
Hezký den,

protože neuvádíta další údaje, z nichž by bylo možno vycházet mhu Vám poradit pouze obecně. Předpokladem je, že baterie bude napojena na měnič DC/AC, který stejnosměrný proud přemění na střídavý. Doporučuji měnič napětí 24V/230V s tzv. čistou sinúsovkou, který je schopen se vypořádat s různou elektronikou a není tak vybíravý jako měnič s modifikovanou sínusovkou a má tak neomezené použití.

Pro příkon 700 Wattů budete potřebovat odebírat proud 3,04 A a baterie o minimální kapacitě 65 Ah (C20) by se úplně vyčerpala za cca 20 hodin. To by však u olověné baterie nebylo žádoucí (doporučuje se čerpat z ní max.50%, aby byla zachována její delší životnost). Z toho vyplývá, že byste mohl jeden panel 700 W panel provozovat na baterii o kapacitě 65 Ah cca 10 hodin. Pro 12 panelů byste potřeboval kapacitu tedy 12 x větší (780 Ah pro 10 hodin provozu) a nebo 6 x větší (390 Ah pro 5 hodin provozu).

Pokud budou panely spínány s termostatem bude jejich čas vytápění proměnlivý podle momentální tepelné ztráty v místnostech závislé na venkovní teplotě i na tepelné setrvačnosti stavebních konstrukcí, které místnost obklopují.

S přátelským pozdravem Lubomír Klobušník, energetický poradce