Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

13.9.17 / dotaz č. 85656
Dobrý den,
našel jsem  vás mezi středisky EKIS v Praze a chtěl bych vás moc poprosit o konzultaci e-mailem nebo osobní schůzku.
 
Rozhodujeme se jaký bude náš primární zdroj tepla a ohřevu TUV, je to pro nás samozřejmě docela zásadní otázka s dalekosáhlými důsledky do budoucna (regulace, spotřeba, náklady, uživatelský komfort/diskomfort, životnost, poruchovost) a nevíme si rady.
 
Plánujeme postavit tuto dřevostavbu:
http://www.uspornedomy.cz/katalog/kubis-631#popis-domu <http://www.uspornedomy.cz/katalog/kubis-631#popis-domu>, budeme ho stavět na pozemku v ulici Hrádková vedle domu č. 539 (teď tam stojí garáž), újezd nad lesy.
 
- tepelné ztráty 50 - 60 kWh/m2
- máme zesílenou izolaci: součinitel prostupu tela: 0,120 W/m2.K
- v dřevostavbě budeme mít i krbovky pro občasné přilepšení
 
Navštívili jsme několik už postavených domů, po debatách s majiteli a obchodním zástupcem, jsme usoudili, že na topení elektřinou v tomto domě něco opravdu bude, ale máme samozřejmě pochybnosti.
 
Chceme podlahové vytápění a řešíme jestli teplovodní s elektrokotlem nebo elektrické (to jsme zatím dali do projektu). Naštěstí oba systémy jsou v domě pokládány na sucho a ceny se příliš neliší (bez kotle u teplovodního).
 
Teplovodní:
Výhoda teplovodního je možnost ohřívat médium jiným způsobem (plyn je v újezdě zaveden), nevýhoda je prostorově náročné řešení (při použití elektrického podlahového topení nemáme kotel) a odvětrávání místnosti s event. Plynovym kotlem, více vody v rozvodech domu, a nutná pravidelná údržba. Nejvýhodnější je samozřejmě ohřívat vodu do teplovodního systému plynovým kotlem a to spojit i s ohřevem TUV (cenovou kalkulaci pro přípravu tohoto řešení zatím nemáme, ale jen kvalitní kotel s regulací cca 100 000)
 
Elektrické:
Výhodou je velmi snadná regulace pro každou místnost (u teplovodního s kotlem to takto není), do budoucna je to však neměnné. Napadlo nás ale možnost rozšířit tuto variantu do budoucna o FVE  s bateriemi nebo aspoň ohříváním tuv)částečná soběstačnost), ale nevíme:
- jestli to má provozně smysl (sluneční svit, účinnost, komplikovanost, prostorová náročnost)
- jestli je tam alespoň částečná návratnost
- jak se bude systém chovat v dřevostavbě (nějaká bezpečnostní opatření, statická elektřina?)
- jaká je živostnost systému
- lze tím vůbec topit (není příkon systému příliž vysoký, aby to šlo případně z baterií utáhnout?)
 
No a jsou tady ještě pro nás další neznámé:
- kolik s celkové spotřeby tvoří ohřev TUV, kolik topení a kolik spotřebiče (orientačně)
- kolik jsme schopni s aktuálně navrženým řešením (vše na elektřinu, včetně podlahového vytápění) spotřebovat energie (12 tisíc kWh/rok?) - jsme 4členná rodina (děti 5,3)
- jaký typ tarifu lze zvolit a jak je to regulováno (kdy vám ČEZ dá vysoký a kdy nízký tarif, jak lze zapínat programově spotřebiče (i když pravda tak zásadní rozdíl mezi těmi dvěma tarify není)
- jaké potřebujeme jističe?

 
Prostě a jednoduše, spousta otázek, žádné odpovědi :)
 

 
Díky za Váš čas a za odpověď nebo termín osobní schůzky
Prima den


Dobrý den spotřeby pro Vás jsou následující

Použití elektřiny v domácnosti Odhad vaší spotřeby (průměrné údaje)
Ovětlení a elektrospotřebiče
Přibližně 1100 kWh za osobu ročně
Vaření
Přibližně 200 kWh za osobu ročně
Ohřev vody
Přibližně 1000 kWh za osobu ročně
Vytápění 50 - 60 kWh/m2

FVE se nevyplatí na vytápění, jelikož největší solární zisky jsou v létě kdy se nevytápí. Pro ohřev teplé vody je vhodná - bez baterie je o hodně levnější, FVE se vyplatí zejména pokud je dotována, bez baterií je i návratná. V dřevostavbě by neměl být problém, životnost je 15 až 20 let s tím, že účinnost se časem snižuje.
U Vás bych zvolil některý z přímotopných tarifů s využíváním i pro ohřev teplé užitkové vody.

Platnost nízkého tarifu je stanovena po dobu minimálně 20 hodin denně. Distributor elektřiny může dobu platnosti nízkého tarifu rozdělit až do 7 samostatných časových úseků, z nichž žádný nesmí být kratší než 1 hodina. Souvislá délka platnosti vysokého tarifu nesmí být naopak delší než 1 hodina. V průběhu dne může distributor dobu platnosti nízkého tarifu operativně měnit. V době platnosti nízkého tarifu může distributor blokovat přímotopný elektrický spotřebič nejvýše na 2 hodiny denně s tím, že jednotlivá vypnutí nesmí být delší než 30 minut a přestávky mezi vypnutím nesmí být kratší než 1 hodina. Zapínání a vypínání přímotopných spotřebičů je zpravidla řešeno prostřednictvím Hromadného dálkového ovládání (HDO).
Jistič by měl stačit 25 A
Aplikace pro odhad spotřeby domácnosti je např. zde.
http://dodavatelektriny.cz/odhad-spotreby/
Ještě bych zmínil výhodu teplovodního systému - je zde možné si usušit oblečení, když třeba zmoknete.
Odpovídá:  Ing. Tomáš Krásný* - EKIS Praha, Energetické poradenství
Téma:  Vytápění
tisk