Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

18.9.17 / dotaz č. 85817
Dobrý den,
máme zateplen obyt.dům , kolaudace 1972, skelet železobetoný+vyzděno cihlou. Zateplení provedeneo myslím tl.10-12 cm.Končí nám 5 ti letá záruka v 10/2017.
Nyní vlastník se dožaduje po výboru SVJ prověřit, že na dvou sousedních domech je na povrchu fasády (severní stěna) řasa nebo plíseň. Náš dům to bude také.
Cituji jeho zprávu:
Domnívám se proto, že je potřeba této situaci věnovat patřičnou pozornost.

Obracím se proto na vás, jakožto členy výboru SVJ, abyste v této věci učinily potřebné kroky. Podle mne je potřeba zejména prověřit situaci na sousedních domech a zajistit odborné prozkoumání stavu izolace našeho domu.

Dále by bylo vhodné vznést oficiální upozornění stavební firmě, která izolační práce prováděla a požádat o její stanovisko a případně zažádat o prodloužení záruční doby.



S ohledem na riziko případné škody velmi velkého rozsahu je podle mého názoru potřeba postupovat velmi obezřetně a rozhodně.

Protože se rychle blíží konec záruční doby, je rovněž potřeba postupovat velmi rychle.

Co nyní dělat, jaké jsou příčiny řas a plísní.
Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den,

příčiny vzniku řas a plísní (biotické napadení) jsou vázány na výskyt vlhkosti. Ta se na povrchu fasády může vyskytovat z několika důvodů: fasáda se nalézá v blízkosti lesů, hustých porostů, vodních toků, jezer, případně v místech, kde je méně slunečního světla (např. severní fasáda). Zateplení "drží" teplo uvnitř domu, ale méně ho propouští ven. Tím je povrch fasády v době, kdy se plísním a řasám nejvíce daří (jaro/podzim) tak chladný, že na něm může zkondenzovat vzdušná vlhkost, jako když se v autě zamlžují okna. Jelikož je povrch fasády zrnitý (strukturovaný) vlhkost jen těžko z povrchu odtéká. Protože se plísním a řasám daří v místech, kde je stálejší vlhké prostředí, vzniká příhodná situace pro jejich vznik.

Co mohou plísně a řasy způsobit? Jedná se zejména o estetický problém. Z dlouhodobého hlediska pak může dojít k narušení struktury fasády. Citlivější obyvatelé domu mohou trpět intolerancí nebo alergickou reakcí na polétavé spory plísní, které se mohou uvolňovat do okolí.

Jak postupovat? Můžete se obrátit na nezávislého odborníka, který posoudí návrh zateplení v projektu (tloušťka izolantu, návrh povrchové úpravy = omítky, řešení tepelných mostů) a způsob provedení zateplovacího systému (dodržení projektového návrhu). Je třeba upozornit na to, že se v tomto konkrétním případě hledá osoba, která by mohla být příčinou problému poměrně nesnadno. To je dáno tím, že je vznik plísní a řas často zapříčiněn klimatickými vlivy popsanými v úvodu, které nelze ovlivnit. Dům je zkrátka na takovém místě, že se vzniku této poruchy nedá příliš předejít.

Jaké je řešení? Existuje mnoho přípravků, které dovedou plísně a řasy z povrchu odstranit. Zároveň jsou na trhu takové výrobky (nátěry), které zlepší odvod vlhkosti z fasády a vzniku řas a plísní zcela zamezí nebo je alespoň omezí. Doporučujeme, abyste se obrátili na zhotovitele vašeho zateplení nebo na některého z dodavatelů (výrobců) zateplovacích systémů.

Odpovídá:  Ing., Arch. Petr Vlasák* - EKIS Praha IKA tisk