Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

25.9.17 / dotaz č. 85913
Dobrý den,
s manželkou uvažujeme o podlahovém vytápění pomocí podlahových konvektorů v našem rodinném domku. Rádi bychom zvýšili výkon topení seriovým zařazením více vytápěcích podlahových konvektorů za sebou. Jaká jsou omezení v počtu podlahových konvektorů, které takto můžeme zapojit?
Děkuji za odpověď

Přeji dobrý den,

děkujeme za Váš dotaz.

Při propojení více podlahových konvektorů sériově bude docházet k postupnému ochlazování teplonosné látky (vody). Každý následující konvektor pak bude pracovat s jiným teplotním spádem a bude tedy potřeba provést přepočet výkonu resp. velikosti konvektoru na nižší teplotní spád. V tomto případě je otázkou, jak řešit vratné potrubí (zpátečku). Pokud by byla i zpátečka vedena přes konvektor docházelo by k ovlivnění přívodní teploty. Vhodným řešením může být například jednotrubkové zapojení s kmenovou (průběžnou) trubkou, kde je možno regulovat průtok do jednotlivých těles (konvektorů).
Dalším omezením může být i velikost tlakové ztráty. Vyšší průtok znamená vyšší rychlost v potrubí a tím i vyšší tlakovou ztrátu.
Konkrétní počet konvektorů bude ale záležet na konkrétní soustavě i typu konvektoru a jeho zapojení. Výhodou ovšem zůstavá možnost úspory prostoru a obzvláště toto řešení je vhodné v případě, že máte celou stěnu zasklenou a tudíž nemáte možnost umístit klasický radiátor.

S pozdravem
Miloš Müller
Karel Fraňa

Odpovídá:  Ing., Ph.D. Miloš Müller* - EKIS Liberec Energoprofi
Téma:  Vytápění
tisk