Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

25.9.17 / dotaz č. 86219
Dobrý den,
uvažujeme o využití kotlíkové dotace na výměnu starého plynového kotle. Potřebovali bychom kontakt na nějakou zaručenou firmu v Č. Budějovicích nebo okolí, která by nám poradila s výměnou a typem kotle, popř. výměnu provedla se všemi souvisejícími pracemi.
Mnohokrát děkuji za informace.
Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

Výměnu stávajícího plynového kotle, byť staršího, kotlíková dotace bohužel nepodporuje.
Kotlíková dotace se vztahuje pouze na náhradu zastaralých kotlů na pevná paliva s ručním přikládáním 1 a 2 emisní třídy. Převážně se jedná tedy o kotle na uhlí.
Pokud jde o typ na zaručenou firmu, je mi líto, ale vzhledem k potřebě a povinnosti nezávisle radit bez preference podnikajících subjektů nemohu uvést.
Při kontaktu s oslovenou firmou doporučuji žádat o návrh vhodného technické řešení. To by se mělo opřít o znalost tepelné ztráty domu, současného stavu a dimenze rozvodu ústředního topení, posouzení stavu komína, na jaký typ spotřebiče má vložku, případně i poradit, zda nebude nutný kominický zásah. Takže doporučení je technického zástupce firmy pozvat, vše ukázat a vyzpovídat. Vyžádat reference a zjistit, zda jsou schopni provést i sofistikovaný výpočet tepelné ztráty. K tomu potřebují stavební dokumentaci domu, takže kdo stanovuje ztrátu podle plochy, může být dost vedle.
V zásadě je potřeba zvážit, jaká opatření nebo úpravy budou nutná pro instalaci kotle kondenzačního, jde především o komín (vložka pro kondenzační spotřebič a odvod kondenzátu) a velikost (výkon) stávajících radiátorů pro nižší teplotní spád z kondenzačního kotle. Správně nainstalovaný a provozovaný kondenzační kotel přinese úsporu oproti stávajícímu stavu. V případě zájmu Vám vše rádi vysvětlíme podrobněji a konkrétněji na osobní poradě, která je bezplatná. Stačí telefonicky se objednat (www.eccb.cz).
Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice
Odpovídá:  Ing. Jiří Veselý - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Vytápění
tisk