Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

28.9.17 / dotaz č. 86254
Dobrý den, topíme hnědým uhlím ve stařičkém kotli DAKON 22 a pokud nejsme doma tak v elektrickém kotli 14 kW. Při topení uhlím je provoz kotle prakticky pořád na seškrcený výkon, elektrikou běžně na 12 kW. Proto nám 22 kW přijde příliš vysoký výkon. Letos chceme rekonstruovat kotelnu a uvažujeme o nějakém kotli na brikety nebo peletky. Slyšeli jsme o možnosti kombinaci s akumulační nádrží. Jaké řešení byste navrhovali, aby byly náklady topení relativně nízké, provoz po učitou dobu možný i bez dozoru (např. přes víkend). Je možnost získání dotace za instalaci ekologičtějšího topení? Děkujeme.
Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.
Optimální technické řešení vytápění vychází z posouzení tepelné potřeby domu, volby správné dimenze kotle, rozvodu a dimenze radiátorů v jednotlivých místnostech a rovněž způsobu regulace. To jsou hlavní faktory ovlivňující ekonomičnost provozu otopné soustavy a tím i náklady na vytápění v daném domě. Samozřejmě že primární možností snížení nákladů na vytápění je zateplení domu. To, čím topím, pak je ovlivněno již de facto jen cenou daného paliva a pokud je tepelná potřeba domu minimální, nejedná se v rozdílech o velké částky.
Z Vašeho popisu vyplývá, že kotel Dakon je předimenzovaný a v podstatě jej nelze provozovat v optimálním, tedy jmenovitém výkonu. To znamená, že „přiškrcením“ se významně snižuje účinnost, zvyšuje množství emisí a dehtuje komín.
Tepelná ztráta domu bude patrně někde na zmiňovaných 10 až 12 kW.
Před rekonstrukcí kotelny doporučuji zvážit a vzít v potaz:
Je plánována v blízké době nějaká stavební úprava domu, v důsledku které dojde ke snížení tepelné ztráty, především zateplení nebo výměna oken? Pokud ano (nebo ne), mělo by se to zohlednit v návrhu dimenze zdroje.
Možnost získání dotace je z dotačního titulu Státního fondu životního prostředí (SFŽP) „kotlíková dotace“. Vyhlášena byla 2. výzva, kterou postupně administrují kraje. Základní informace najdete na stránkách SFŽP. Jednotlivé výzvy pro občany k podání žádostí o výměny kotlů pak vyhlašují kraje, je tedy potřeba dohledat konkrétní stav příjmu žádostí v konkrétním kraji.
Dotace se týká rodinných domů a prioritně starých nevyhovujících kotlů na uhlí 1.a 2. emisní třídy, které jsou v RD hlavním zdrojem vytápění. Tam spadá jistě i Váš starý kotel.
Z pohledu dotace na výměnu kotlů jsou preferovány kotle na biomasu se samočinnou dodávkou paliva, kde je podpora o něco vyšší než u kotlů s ruční dodávkou paliva. Aby provoz kotle byl hospodárný, je povinná instalace akumulační nádrže. Akumulační nádrž umožňuje provozovat kotel v optimálním výkonu a přebytečné teplo ukládat do vody. V podmínkách je stanoven minimální objem akumulační nádrže, ta ale může být samozřejmě větší. Akumulované teplo je pak spotřebováno v době, kdy kotel neběží, provoz je tedy komfortní bez nutnosti neustále přikládat. Jak dlouho akumulované teplo vydrží záleží samozřejmě na venkovní teplotě a velikosti nádrže. Z toho důvodu se vracím k výše uvedené nutnosti toto navrhnout, nejlépe spočítat výpočtem tepelné ztráty a návrhem od projektanta ústředního vytápění.
Uznatelné náklady na dotaci jsou poměrně široce pojaté. Mezi způsobilé výdaje je možné zahrnout nejen náklady na pořízení zdroje, jeho instalaci, nebo vybudování palivového skladu, akumulační nádrže, ale také náklady na novou otopnou soustavu či její rekonstrukci včetně regulace a měření a úpravy spalinových cest (např. vložkování komína). Do uznatelných nákladů je také zahrnuta projektová dokumentace související s předmětem dotace.
Pozor je potřeba dát na to, že instalace musí být provedena kvalifikovanými topenáři s platným osvědčením. Tepelné zdroje musí splňovat směrnici o ekodesignu. Seznam schválených kotlů pro dotaci najdete na stránkách programu.
Dotace může být až 120 000 Kč při maximální výši podpory 80% z uznatelných nákladů. K tomu je možno získat další dotační bonus při kombinaci se zateplením z programu Nová zelená úsporám až 20 000 Kč. Další bonus 7 500 Kč se nabízí v lokalitách se zvýšeným znečištěním.
Další podrobnosti o dotaci a povinnosti žadatelů (jaké podklady a přílohy a náležitosti má žádost) naleznete na stránkách SFŽP, nebo na webech krajů.
Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice.
Odpovídá:  Ing. Jiří Veselý - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Vytápění
tisk