Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

27.9.17 / dotaz č. 86460
Dobrý den, chtěl bych se zeptat zda jsou dostupné na našem trhu zařízení - kogenerační jednotky, které k výrobě tepla a elektrické energie používají minerální oleje (např. naftu, lehký topný olej, benzín apod.)
Vážený pane,
na trhu jsou desítky zařízení na pohon benzínem či naftou, obvykle se prodávají jako elektrocentrály nebo záložní zdroje elektřiny. Předpokládá se zde jen krátkodobý provoz a teplo se obvykle maří v chladiči - velmi podobném automobilovému. Provoz je samozřejmě velmi drahý: vyrobená kilowatthodina stojí cca 10 Kč/kWh. K tomu máte sice cca 2 kWh tepla zadarmo, ale ani tak nemůže naftová kogenerační jednotka konkurovat elektřině ze sítě a teplu např. z plynového kotle.

Naftový motor lze upravit pro spalování oleje, existují ale i kogenerační jednotky navržené přímo na pohon olejem. Záleží, jaký elektrický a tepelný výkon potřebujete. Pro větší zařízení (nad 50 kW el. výkonu) je asi lepší poptat přímo jednotlivé výrobce, některý vám může upravit kogenerační jednotku na míru. Pro menší výkony lze upravit nějakou elektrocentrálu, víceméně kutilským způsobem (viděl jsem například cca 10 kW kogeneraci pro vytápění rodinného domku, která spalovala použitý fritovací olej z restaurací).

Kogenerace na olej nabízí například:
http://biomasstechnology.cz/wp/?page_id=299
http://www.motorgas.cz/cz/
http://www.iqenergy.cz/farmy-1/kogenerace/rostlinny-olej/

S pozdravem
L. Bradnová, K. Srdečný
Odpovídá:  Ing. Lenka Bradnová* - EKIS Plzeň Ekowatt tisk