Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

2.10.17 / dotaz č. 86489
Dobrý den,
jsme SVJ, 28 bytů, 7.NP z r.1975-kolaudace.
Máme plynové karmy na ohřev vody každý byt a plyn.sporák.
Někteří vlastníci chtějí, provést rekonstrukci elektro svislé stoupačky, posílit přívod z AL na Cu, a zrušit plyn.spotřebiče.
Protože máme vyvložkované spalinové cesty dle ČSN (původní hliníkem) dnes musí být dle ČSN nerez nebo plast ... pro dnešní kondenzační typy plyn.karem.
Mě se to nezdá dobré zrušit vyvložkování komínů a přejít na elektro boilery a el. sporáky nebo indukci.
jednou tady je možnost plyn tak bych raději volila nové vyvložkování spalinových cest a provést též rekonstrukci elektro stoupačky + nové přívody 3-fáz. k bytům. Vlastníci potom mají na výběr, zda plyn nebo elektro.
Můžete mi sdělit Váš názor, jak postupovat?
Předem děkuji, předsedkyně SVJ
Vážená paní,
domníváme se, že není důvod rušit plynové spotřebiče v domácnostech, které si to nepřejí. Rozhodně to nijak nesouvisí s rekonstrukcí el. rozvodů.

SVJ by nemělo zasahovat do rozhodování vlastníků bytů. Záleží na pravidlech vašeho SVJ, jestli se vyvložkování spalinových cest hradí ze společného fondu oprav, nebo si ho hradí každý sám. Pokud si někdo chce vyměnit stávající plynový ohřívač (karmu) za nový, bude potřebovat vyvložkovat spalinové cesty podle konkrétního typu zařízení.

Rekonstrukci el. rozvodů lze doporučit, hliníkové kabely nevyhovují současným předpisům.

Z hlediska provozních nákladů může být ohřev vody elektřinou výhodnější, zejména v domácnostech, kde je větší spotřeba elektřiny (domácnost má k dispozici levnější "noční proud"). V domácnostech, kde je velká spotřeba teplé vody, může být vhodnější plyn, protože zde není množství teplé vody omezeno velikostí bojleru.

Doporučujeme na schůzi SVJ ujasnit si, co všechno se bude platit z fondu oprav (například rekonstrukce rozvodů elektřiny) a co si budou platit majitelé bytů sami (např. vyvložkování spalinových cest).

Přejeme příjemné bydlení!
J. Truxa, K. Srdečný
Odpovídá:  Ing. Jan Truxa - EKIS Praha Ekowatt
Téma:  Elektřina
tisk