Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

9.10.17 / dotaz č. 86608
Dobrý den. Potřeboval bych poradit jaký zvolit typ nejefektivnějšího elektrického vytápění pro byt v zatepleném bytovém domě, kde mám tarif pro přímotop a obyčejné přímotopy /konvektory/ jsou neúsporné. Děkuji
Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

Tepelná potřeba pro vytápění bytu je určena tepelnou ztrátou jednotlivých místností a ta je daná. Pokud je nezbytné zachovat elektrické přímotopné vytápění, lze další úspory dosáhnout několika kroky:
- zvýšit účinnost vytápění lepší regulací. Stávající přímotopy patrně nějak regulaci mají, modernější výrobky mohou mít lepší. Regulace by měla bránit především přetápění, tedy například při dostatečných tepelných ziscích z oslunění.
- zvolit optimální výkony topných těles
- snížit reálnou teplotu ve vytápěných místnostech. Vychází se z principu, že každý 1°C teploty méně znamená úsporu 6% v nákladech na vytápěních. Možností je zde využití sálavých velkoplošných topných panelů. Jsou založeny na principu využití radiační složky tepelného toku, vytvářejí vnímání většího tepla z plochy. Výrobci těchto panelů většinou účinnost a úsporu o něco nadsazují, ale princip funguje.
Pokud je dům dostatečně zateplený, měla by být potřeba na jeho vytápění poměrně nízká. Zateplené stěny by měly mít rovněž dobrou schopnost tepelné akumulace, což se dobře osvědčí při topných přestávkách, nebo snížení topné teploty v nočním období. Obecně lze ještě snížit tepelnou potřebu osazením rekuperace vzduchu, například lokálním systémem, tedy tepelnou ztrátu ještě snížit o složku větrání.
Optimální návrh výkonu a rozmístění otopných těles by mělo vyjít z výpočtu tepelné ztráty jednotlivých místností. Lze tedy doporučit nechat zpracovat odborným projektantem ÚT.
Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice
Odpovídá:  Ing. Jiří Veselý - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Vytápění
tisk