Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

10.10.17 / dotaz č. 87169
Dobrý den,
obracím se na vás se žádostí o sdělení, zda je nezbytné instalovat zařízení pro rozdělování nákladů na vytápění na radiátorech ve všech vytápěných místnostech obytného domu. V domě jsou vytápěny nebytové prostory (minimálně využívaná sušárna prádla a výměník tepla) ve kterých není měřeno teplo a dále WC (1,5m2) a koupelna (4m2) v každém bytě stejné. Po dohodě s vlastníky bytů (SVJ) nechceme měření ve společných nebytových prostorách, WC a koupelnách. Důvodem je, že plochy místností jsou minimální, náklady na servis a odečty měřidel by byly vyšší než případná úspora v nákladech na vytápění a z rozdělení těchto nákladů. Tímto opatřením dochází k dalšímu zvýšení nákladů na vytápění byt. Dům je dostatečně zateplen a splňuje podmínky dotačního programu „Zelená úsporám“.
Děkuji za odpověď.
Dobrý den,
pokud dům splňuje podmínky programu "Zelená úsporám" je tedy hodnocený z hlediska tepelných vlastností obálky budovy nejhůře jako "C"-vyhovující dle ČSN 730540, pak není nutno mít rozdělovače topných nákladů na žádném otopném tělese. Za podmínky, že s tím souhlasí všichni nájemníci.
Je na nájemnících, aby zvážili, zda se jim vyplatí provozovat celý systém sledování a rozpočítávání topných nákladů touto metodou.
S pozdravem
Ing. Lubomír Prokop
energetický auditor
Odpovídá:  Ing. Lubomír Prokop* - EKIS Ostrava EZE
Téma:  Legislativa
tisk