Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

12.10.17 / dotaz č. 87222
Dobrý den, mám dotaz ohledně zateplení ploché střechy. Při rekonstrukci rodinného domu plánujeme zateplit, vyměnit okna a nahradit starý plynový kotel kotlem kondenzačním. Vhodné by bylo také zateplit střechu, ale zde narážíme na technický problém. V konstrukci střechy je dutina ca 50 cm velká kam by se dala nafoukat nějaká z izolačních hmot. Bohužel se do tohoto malého prostoru nedá dát parozábrana. Dát parozábranu lze pouze při sundání všech stropů (ze shora také zateplit nejde, je tam měděná středa v top stavu). Moje otázka zní - existuje nějaká foukaná izolace kde nemusí být parozábrana? A co když nezateplíme střechu vůbec. Investice ca 150 tisíc do nových stropů a izolace střechy mi přijde neúměrné velká s ohledem na úsporu na energiích, která by tím vznikla. Nebo je zateplení střechy v porovnání se zateplením pláště zásadní? Předem moc děkuji za odpověď.
Dobrý den,
děkujeme za Váš dotaz a v návaznosti na něj odpovídám následující.
Zateplení stropů je v případě úniků tepla zásadním, v některých pramenech se uvádí ztráta až 30% z celkových tepelných ztrát v domě.
V případě, že nemíníte aplikovat parozábranu, nebo by to bylo značně obtížné, doporučuji aplikovat některý z materiálů, které částečným zavlhnutím neztrácí tepelně-technické vlastnosti.
Takovým materiálem je např. ovčí vlna. Mezistropní prostor doporučuji odvětrat do venkovního prostoru. Velikost větracích otvorů navrhnout dle možností zkondenzované vodní páry.
S pozdravem
Ing. Josef Šťastný
Odpovídá:  Ing. Josef Šťastný* - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk