Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

16.10.17 / dotaz č. 87281
Dobrý den, mám následující dotaz: jsme 4členná rodina, 2 dospělí a 2 děti. Bydlíme v nájemním bytě. Za vodu panu domácímu platíme ročně cca 21 000 Kč, je v tom množství vody + ohřev vody (má myslím tepelné čerpadlo ve sklepě) + nějaké poplatky. Za rok spotřebujeme asi 80 m3 studené vody + 64 m3 teplé vody. Zdá se mi, že platíme docela hodně. Co si o tom myslíte? Kde jsou rezervy? Co dělat, abychom ušetřili? Děkujeme Vám velmi předem za Váš dotaz!
Děkuji za dotaz ke způsobu účtování nákladů na dodávku teplé vody. Pro lepší posouzení uvedeného stavu není uvedeno, zda se jedná o bytový dům s více byty nebo o rodinný domek ve kterém je jeden byt pronajímán. Ani není uvedeno, zda má dům svůj vlastní tepelný zdroj (kotel, tepelné čerpadlo), nebo je připojen na soustavu centrálního zásobování teplem. Ani zda jsou instalovány vodoměry na měření spotřeby vody.
K tomuto uvádím možnosti způsobu rozúčtování:
Dodávka teplé vody z majetku dodavatele pro konečnou spotřebu odběratele je službou. Rozúčtování nákladů se řídí jednak zákonem č. 67/2013 Sb. o službách a dále zákonem č. 406/2000 o hospodaření energií v platném znění
Zákon 406/2000 Sb. v platném znění ukládá v § 7 odst.(4) písm. f, g, majitelům domů
f) vybavit fyzickým nebo právnickým osobám, jež nakupují teplo, chlad
nebo teplou vodu pro své vlastní konečné užití (dále jen „konečný
zákazník“), vnitřní tepelná zařízení budov stanovenými měřidly podle
zákona o metrologii; konečný zákazník má právo na instalaci těchto
měřidel a zároveň je povinen umožnit jejich instalaci, údržbu a
kontrolu,

g) vybavit, v případě bytových domů a víceúčelových staveb s dodávkou
tepla nebo chladu ze soustavy zásobování tepelnou energií nebo s
ústředním vytápěním nebo chlazením anebo společnou přípravou teplé vody
každý byt a nebytový prostor přístroji registrujícími dodávku tepelné
energie, kterými jsou stanovená měřidla podle zákona o metrologii anebo
zařízení pro rozdělování nákladů na vytápění, v rozsahu a způsobem
podle prováděcího právního předpisu; vlastníci a uživatelé bytů nebo
nebytových prostor jsou povinni na základě výzvy vlastníka budovy nebo
společenství vlastníků jednotek umožnit instalaci, údržbu a kontrolu
těchto přístrojů.

Z ustanovení zákona vyplývá povinnost vybavit každý byt vodoměrem pro měření odběru teplé i studené vody a celkový náklad rozúčtovávat podle náměrů těchto vodoměrů
Zákon č. 67/2013 o službách pak v § 6odst. (1)uvádí:
(1) Náklady na vytápění v případě, že není stanovena povinnost instalace stanovených měřidel podle zákona o metrologii nebo zařízení pro rozdělování nákladů na vytápění, a náklady na společnou přípravu teplé vody pro dům z náměrů vodoměrů na teplou vodu podle jiného právního předpisu se rozúčtují na základě ujednání poskytovatele služeb se všemi nájemci v domě, u družstevních bytů na základě ujednání družstva se všemi nájemci v domě, kteří jsou zároveň členy družstva, u společenství ujednáním všech vlastníků jednotek. Pokud k dohodě nedojde, rozúčtují se náklady na vytápění a společnou přípravu teplé vody podle jiného právního předpisu upravujícího podrobnosti pro rozúčtování nákladů na dodávku tepla a společnou přípravu teplé vody v domě. Změna způsobu rozúčtování nákladů na vytápění a společnou přípravu teplé vody pro dům je možná vždy až po skončení zúčtovacího období.
(2) Pokud je jiným právním předpisem stanovena povinnost instalace stanovených měřidel podle zákona o metrologii nebo zařízení pro rozdělování nákladů na vytápění a nákladů na společnou přípravu teplé vody pro dům z náměrů vodoměrů na teplou vodu, rozdělí se náklady na vytápění v zúčtovací jednotce za zúčtovací období na složku základní a spotřební. Základní složka je rozdělena mezi příjemce služeb podle poměru velikosti započitatelné podlahové plochy bytu nebo nebytového prostoru k celkové započitatelné podlahové ploše bytů a nebytových prostorů v zúčtovací jednotce. Spotřební složka je rozdělována mezi příjemce služeb úměrně výši náměrů stanovených měřidel podle zákona o metrologii nebo zařízení pro rozdělování nákladů na vytápění s použitím korekcí a výpočtových metod, zohledňujících i rozdílnou náročnost vytápěných místností na dodávku tepelné energie danou jejich polohou.

Jako vhodné řešení se jeví instalace vodoměrů teplé a studené vody U studené vody by měly být odběratelům vyúčtovány náklady shodné s cenou vody odebírané od dodavatele bez jakýchkoliv přirážek. U teplé vody je do nákladů nutno zahrnout náklady na tepelnou energii spotřebovanou na ohřev vody.
Z uvedených údajů o spotřebě vyplývá přibližný roční náklad na studenou vodu 8 000 Kč. Ze zbývající částky 13 000 Kč ( 21 000 – 8 000) cena jednoho m3 teplé vody cca 200 Kč. Tato cena přibližně odpovídá ceně dosahované při dodávce teplé vody z centrálních zdrojů. Možné rezervy, tj možné snížení nákladů je nutno hledat ve snížení spotřeby zejména teplé vody

S pozdravem

Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce ECČB