Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

22.10.17 / dotaz č. 87763
Dobrý den.

Chtěl bych v obci Hluboké . Brněnsko na novostavbě řešit energetické úspory formou realizace elektrického kotle s tepelným čerpadlem, nebo fotovoltaikou. Novostavba je z části bydlení a z čísti autoservis. Můžete mě poradit zda bych mohl v roce 2018 využít nějaký druh dotace, nebo podpory?
Dobrý den, děkujeme za dotaz.

Na Vámi uvedené plánované řešení systému vytápění (pro RD) můžete v současné době (a předpokládám i v roce 2018) čerpat dotace z dotačního programu Nová zelená úsporám. Jedná se o dotace pro systém s tepelným čerpadlem, tak o dotace na fotovoltaické systémy. Tato dotace je ovšem pouze pro rodinné domy, tedy na část autoservisu (nebytovou část) nemůžete žádat.

Na podnikání – předpokládám, že do tohoto autoservis lze zařadit jsou v současné době operační program OP PIK – úspora energie (ukončení žádosti 31. 10. 2017). V tomto programu může žádat malý, střední a velký podnik na Instalace OZE pro vlastní spotřebu podniku. Tento program se plánuje otevřít v pozměněném zadání v roce 2018 – neoficiální informace. Dále jsou tituly EFEKT.

Nutno podotknout, že na některé tituly je nutné podat žádost ke konci tohoto roku a uděleny (čerpány) budou až v roce 2018 a dál, dle přímých podmínek. Dotačním titulům může být změněna doba platnosti – tedy mohou ukončeny dříve.

Pro rodinný dům bych si vybral dotační titul Nová zelená úsporám a pro sekci podnikatelského záměru zvolil jeden z programů OP PIK, ovšem pro rok 2018 ještě nejsou oficiálně dostupné podmínky a jistota vypsání výše uvedeného dotačního programu.

Probíhající a plánované dotační tituly naleznete na stránkách SFŽP, Ministerstva průmyslu a obchodu a dále například na strukturálních fondech.

S bližšími podmínkami návrhu a splněním požadavků pro daný dotační titul Vám jistě poradí instalační technik vybrané firmy.

V případě jakéhokoli dotazu nás neváhejte kontaktovat, můžeme problematiku společně probrat detailněji na osobní konzultaci v Brně.