Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

18.10.17 / dotaz č. 87770
Dobrý den,
moje matka podepsala doma smlouvu s Energetickou kanceláří. Tato firma se zabývá soutěžemi o nejvýhodnější ceny energií. Problém je v tom, že nikdo neví, s jakým poskytovatelem vysoutěží "nejvýhodnější" cenu a odběratel na toto musí přistoupit, nebo platí pokutu 2500,-. Myslím, že moje matka se unáhlila (jako již několikrát) a pokud bychom pro ni chtěli nějakou lepší cenu, tak se můžeme obrátit nezávazně jinam. Ráda bych tuto smlouvu vypověděla do 14-ti dní. Uzavřela ji 11.10.2017 s "podomním prodejcem". Prosím o radu, jestli i na tuto smlouvu se vztahuje těch 14 dní, případně vzor. Mohu poskytnout naskenovanou smlouvu. Případně se můžete podívat na jejich stránky ek.cz. Prosím (dle včerejšího telefonu) o odpověď max. do dnešních 13.hodin. Děkuji.
Dobrý den,

děkujeme za Váš dotaz. Pravděpodobně se jedná o podepsání přihlášky/smlouvy s aukční společností. Jak píšete, není zřejmé, kdo soutěž vyhraje. Pokud by Vaše matka měla se svým stávajícím dodavatelem podepsanou smlouvu na dobu určitou, a nemohla přejít k vysoutěženému dodavateli, je možné, že by aukční firma požadovala zaplacení pokuty, jak zmiňujete.

Pokud byla smlouva podepsána při podomním prodeji, dle občanského zákoníku (par. 1829) máte možnost odstoupit do 14 dnů od podpisu smlouvy. Odstoupení doporučujeme odeslat písemně na adresu firmy, nejlépe s dodejkou (potvrzení o převzetí zásilky adresátem).
Vzory odstoupení najdete například zde: http://www.eru.cz/pro-spotrebitele/vzory-odstoupeni

Pokud je ve vaší obci zakázaný podomní prodej, můžete se obrátit také na městskou policii.

S pozdravem

Jana Poncarová, Karel Srdečný
Odpovídá:  Mgr. Karel Murtinger - EKIS České Budějovice Ekowatt
Téma:  Elektřina
tisk