Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

23.10.17 / dotaz č. 88004
Dobry den
Mame v planu stavet rodinny dum a potrebujeme poradit s tim jaky zvolit system vytapeni. Uvazujeme o systemu, kde by se kombinovala slunecni energie a biomasa na ohrev vody. Velky ITZ zasobnik napojeny na obe media a zaroven elektrinu. Muzete nam prosim poradit jaky ma tento system vyhody a nevyhody a pripadne jakou technologii pouzit? Je mozne vyuzit fotovoltaiku a zaroven pripadne vyrabet elektrickou energii mimo ohrivani teple vody? A je mozne ziskat na takovy system dotaci a jak je pripadne vysoka a jaky podil nahradu uhradi? Dekuji. S pozdravem.
Hezký den,

protože Váš plánovaný dům má nízkou tepelnou ztrátu cca 6,5 kW a chcete využívat obnovitelné zdroje energie doporučuji Vám nechat si navrhnout projektantem vytápění nízkoteplotní vytápěcí systém. Vámi uvažovaná kombinace je samozřejmě vhodná. Pokud budete používat jako palivo kusové dříví, je samozřejmě nutná akumulační nádrž, jejíž objem by měl být pro zdroj tepla o výkonu 10 kW cca 500 litrů. U zdroje tepla na kusové dříví je potřebné zohlednit tepelnou ztrátu místnosti, ve které bude zdroj tepla umístěn. Jen tak předejdete přetápění dané místnosti.

Výhodné je, aby zdroj tepla měl co nejmenší sálavý výkon do místnosti a aby většina vyrobeného tepla byla ukládána do akumulační nádrže. Toto by mělo být Vaší prioritou při efektivním využití paliva. Takové krbové vložky nebo krbová kamna vyrábí řada firem, jež najdete na internetu. Jejich výkon do vody je například 10 kW a sálavý výkon 2 kW a celková účinnost dosahuje až 87%.

Lepších parametrů a možnost automatizace provozu Vám nabídnou pouze peletové krbové vložky. Jeich celková účinnost může být až 94%. (např. peletová krbová krbová vložka KLOVER, s níž mám osobní zkušenosti). Určitou nevýhodou všech zdrojů tepla na tuhá paliva je nutnost častějšího čištění prostoru spalování (po každém vyhasnutí a jednou týdně větší čištění) a nutnost skladování o opatřování paliva.

Zajímavé akumulační nádrže i s výměníky tepla vyrábí například firma ROTEX (nyní Daikin). Nádrže jsou beztlaké a vyrobené z pevného plastu s výbornou PUR tepelnou izolací a mají v sobě osazené nerezové výměníky tepla. Slouží zejména k průtokovému ohřevu užitkové vody na mytí a pak také k vytápění. Na nádrž jde také napojit beztlaký solární termický systém, který vám zajistí po větinu roku teplou vodu na mytí, již ohřívá sluneční energie. V zimě je voda v nádrži ohřívána přez nerezový výměník tepla vnořený do nádrže pomocí teplovodního zdroje tepla dle Vašeho výběru. Výhodou beztlakého solárního termického systému je to, že není potřebné plnit systém nemrznoucí směsí, neboť je samovypouštěcí a když venku mrzne a nesvítí Slunce voda se z kolektorů vypustí, aby nedošlo k jejímu zamrznutí a nebo když naopak je již v létě voda v nádrži ohřáta a není potřebné ji více ohřívat, tak se voda také vypustí, aby nedošlo k přehřátí vody v nádrži.

Další možnost ohřátí vody v akumulační nádrži je pomocí vnořeného elektrického topného tělesa. Vybíjení nádrže je provedeno prostřednictvím dalšího nerezového výměníku tepla, který je propojen na výstupním a zpětném potrubí přez směšovací stanici s topným systémem vytápění domu. Tak jde regulovat podle venkovní teploty teplotu topné vody a zajistit požadovanou teplotu ve vytápěných místnostech.

V podoblasti dotace NZÚ C3.4 až C3.7 je možno samozřejmě využívat vyrobenou elektřinu i k provozu elektrických zařízení v bytě a lze například pomocí Watrouteru nastavit pořadí spínání jednotlivých okruhů elektrorozvodů v domě a určit jejich priority v čase.

Dotaci můžete získat v rámci programu Nová zelená úsporám (NZÚ) jak na solární termický systém, tak také na solární fotovoltaický systém.

Kolik peněz můžete dostat je uvedeno níže:

C.3.1 Solární termický systém na přípravu teplé vody 35 000,-Kč
C.3.2 Solární termický systém na přípravu teplé vody a přitápění 50 000,-Kč

C.3.3 FV systém pro přípravu teplé vody s přímým ohřevem 35 000,-Kč
C.3.4 FV systém bez akumulace elektrické energie s tepelným využitím přebytků a celkovým využitelným ziskem ≥ 1 700 kWh∙rok-1 55 000,-Kč
C.3.5 FV systém s akumulací elektrické energie a celkovým využitelným ziskem ≥ 1 700 kWh∙rok-1 70 000,-Kč
C.3.6 FV systém s akumulací elektrické energie a celkovým využitelným ziskem ≥ 3 000 kWh∙rok-1 100 000,-Kč
C.3.7 FV systém s akumulací elektrické energie a celkovým využitelným ziskem ≥ 4 000 kWh∙rok-1 150 000,-Kč

Do jaké kategorie budete spadat bude záviset na Vašich plánovaných nebo skutečných spotřebách elektřiny. Při návrhu FV systému je výhodné mít provedenu počítačovou simulaci, která nám ukáže plánovnou výrobu elektřiny z čehož lze odvodit odpovídající kategorii dotace NZÚ.

Pokud se rozhodnete pro beztlaký solární termický systém, budou Vám stačit 2 kolektory pro čtyřčlennou rodinu. Ve výše uvedeném by Vám měl umět poradit projektant vytápění a projektant elektro, případně energetický expert či auditor.


S přátelským pozdravem Lubomír Klobušník, energetický poradce




Odpovídá:  Lubomír Klobušník* - EKIS České Budějovice Klotherm tisk