Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

25.10.17 / dotaz č. 88364
Dobrý den,
potřebovala bych se s někým poradit, coje příčinou tvoření plísní v v případě podkrovních bytů v družstevním baráku v Košířích. Důvodem mj. může být i skutečnost, že pod střechu jsou balkony.
Moc děkuji.
Vážená paní,
děkujeme za Váš dotaz. Příčin může být hned několik a současně se může jednat o jejich kombinaci.
V první řadě může být příčinou to, co zmiňujete, a tím jsou nízké povrchové teploty konstrukce. Ty mohou být zapříčiněny nedostatečnou izolační schopností konstrukce (malá tloušťka izolace, případně nedostatečný tepelný odpor konstrukce původní). Tato skutečnost by se projevila plošně (například na stěně, či střešní konstrukci). Dále mohou být nízké teploty zapříčiněny špatným provedením konstrukčních detailů, kde v určitých místech dochází ke zvýšenému tepelnému toku (tzv. tepelné mosty buď bodové, např. prostup kovových prvků skrz izolaci nebo liniové – např. zmíněné balkony).
Výše uvedené problémy dále také souvisí s kvalitou větrání, tj. množstvím vlhkosti v daném prostoru.
Pokud prostor není větrán dostatečně a tudíž je vlhkost vzduchu vyšší (a/nebo dochází k vyšší produkci vlhkosti například vařením, sušením prádla, zaléváním květin, vyšším počtem osob, atd.), dochází k povrchové kondenzaci za vyšších teplot vnitřního povrchu. Tedy i konstrukce, na kterých by se plísně v normálním případě netvořily, mohou být tímto postiženy.
Ještě je třeba poznamenat, že hranice růstu plísní je 80% relativní vlhkosti, tedy k tomu, aby se plísně začaly tvořit, nemusí ani nutně docházet k rosení konstrukcí.
Pro zjištění příčiny je tedy nejprve potřeba zjistit stav ochlazovaných konstrukcí (jejich skladby a řešení detailů, tomu případně může napomoci termovizní snímkování).
Současně je ovšem třeba zjistit parametry vnitřního prostředí, tj. ideálně provést průběhové měření teploty a vlhkosti vnitřního vzduchu.
Následně je možné navrhnout řešení, kterým může být úprava konstrukcí (zateplení), změna režimu větrání (předpokládáme, že se větrá okny) anebo v konečném důsledku instalace nějakého se systémů vzduchotechniky.

S pozdravem
Zdeněk Ročárek
Odpovídá:  Ing. Zdeněk Ročárek - EKIS Praha EnergySim tisk