Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

25.10.17 / dotaz č. 88378
Dobrý den,
rád bych si od Vás nechal poradit ohledně volby způsobu vytápění a ohřevu teplé vody. Chystáme se rekonstruovat roubenou chalupu v horské oblasti (650 m.n.m.), která je z poloviny původní, tedy dřevěná a z poloviny rozšířená plynosilikátovou dostavbou. Objekt má zhruba 100 m2 obytné plochy (4+kk) a aktuálně je vytápěn akumulačními kamny na elektřinu v každé místnosti. Tento způsob vytápění se mi moc nelíbí z důvodu jeho velké setrvačnosti a tedy malé schopnosti regulace a proto uvažuji o změně. V místě není plynová přípojka, takže jako alternativa se zdá být buď přímotopy, nebo pořízení zásobníku na LPG a vybudování vytápění na plyn včetně ohřevu teplé vody. V tuto chvíli mi tedy jde alespoň o hrubé srovnání těchto variant, případně navržení nějakého jiného způsobu řešení vytápění a ohřevu teplé vody. Jinak užívání chalupy není plánované jako trvalé.
Děkuji.
Dobrý den,
vzhledem k tomu, že užívání budovy není plánováno jako trvalé, je velmi pravděpodobné, že žádná investice do změny zdroje otopné soustavy nebude ekonomicky návratná. Existuje potenciál snížit jednotkou cenu za energii, elektrická energie (i když ve výhodném akumulačním tarifu) bude dražší než například LPG nebo dřevo. Snížení jednotkové ceny ale velmi pravděpodobně nevyváží náklady na pořízení nového zdroje. Pokud se na to nedíváme jen přes peníze, ale z hlediska komfortu, pak bude podle mého názoru nejvýhodnější přechod z akumulačních kamen na sálavé přímotopy. Energetický zdroj zůstane stejný, stejná sazba, stejné jističe apod. Docílíte vyšší rychlosti zátopu - ihned se projeví na tepelném komfortu, že jste zapnul vytápění.
Pokud byste to rád probrat podrobněji, je možné domluvit přes +420 234 054 284 osobní schůzku s některým naším energetickým specialistou.
S pozdravem Tomáš Kupsa
Odpovídá:  Ing. Tomáš Kupsa* - EKIS Praha DEK
Téma:  Vytápění
tisk