Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

14.11.17 / dotaz č. 89061
Dobrý den, prosím o radu, jak přistoupit k zateplení podlahy na terénu. Jde o řadový objekt RD z roku 1927, podlaha suterénu je v dvorní části rovna urovni terénu dvora-zde řeším, jak provést u dvou přilehlých místností (kde má být byt) zateplení podlahy. Stávající podlaha je beton cca 80 mm na štěrku a cca 50 mm jílové vrstvě. Na betonu byly provedeny tavená izolace (složení neznám, ale lepenka to není). Jedna místnost vykazuje při podlaze přítomnost vzlínání vody, v druhé došlo k havárii vody (v současné době ji vysoušíme, vlhkost dosahovala místy až k 2 m, původně zde byla dřevěná podlaha se škvárou, nyní odstraněna). Radonový index je střední. Opatření proti vlhkosti-předpokládám injektáž nad prvním šárem v kombinaci s dalšími doprovonými opatřeními.

Váhám, zda mohu zachovat původní betonovou desku s izolací a na ní provést novou skladbu (mám cca 20 cm rezervu díky relativně vysokým stropům) nebo stávající beton vybourat. Dále řeším dilema, zda skladbu podlahy pojmout jako provětrávanou (systém s IPT deskami, napojení na komínový průduch)nebo kompaktně.

Prosím o radu, předem děkuji.
Dobrý den,

aby bylo možné poskytnout konkrétní odpověď je nutné znát detailně okolnosti vašeho případu. Návrh zateplení podlahy u objektů zasažených vlhkostí vyžaduje provedení průzkumu místa a zjištění skutečné příčiny vzniku vlhkosti. Na základě výsledků místního šetření lze následně navrhnout funkční, spolehlivou a trvanlivou skladbu materiálů podlahy. S návrhem může souviset i provedení dodatečné hydroizolace, popř. injektážní clony obvodového zdiva. Doporučuji za tímto účelem oslovit místní projekční kancelář, která by vám s návrhem poradila.
Odpovídá:  Ing., Arch. Petr Vlasák* - EKIS Praha IKA tisk