Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

15.11.17 / dotaz č. 89115
Dobrý večer,

prosím o zodpovězení dotazu. Jsem en.specialista na PENBy a počítám PENB větší změny dokončené budovy a z průběžného vzdělávání MPO jsem víc hloupej než chytrej a to jsem byl ještě předem na semináři AEA, za který jsem platil asi 10tisíc a rozdali nám tam otázky, které byly špatně zodpovězeny, což se mi vůbec zaprvé nelíbí a za druhé si myslim, že kdybych se v tom začal víc šťourat, že by začly padat hlavy, protože už mi docela dochází trpělivost.

Ve všech testech které tam kolovaly tam byl fakt, že pokud zvětším en.vztažnou plochu o víc, než 25%, tak že budovu hodnotím celou jako novou.

V sotware od DEKTRADe píšou toto: Nástavba zvětšuje energeticky vztažnou podlahovou plochu původního objektu o více jak 25%. V tomto případě je nutno nástavbu zadat jako samostatnou zónu s typem referenčního požadavku „nová budova“ (viz §6 odst. 3 vyhl. 78/2013 Sb.) a původní část objektu zadáme jako samostatnou zónu s typem referenčního požadavku „dokončená budova a její změna“. Pro celou budovu je však účel zpracování průkazu „větší změna dokončené budovy“ – viz zatržítka výše.

Další v čem jsem po průběžném vzdělávání začal mít problém jsou větší změny dokončených budov všeobecně.

Musím splnit buď celkovou dodanou en.+Uem, nebo neobnovitelnou+Uem nebo pouze měněné konstrukce a tím pádem nemusím splňovat první dva zmíněné požadavky nebo jsem celou dobu uplně mimo mísu?

Můžete mi někdo vysvětlit, jak to s těmi rekonstrukcemi vlastně je, jak je mám hodnotit když každý tvrdí něco jiného a vyhlášky nejspíš nehovoří jasně, když se nedokáže MPO dohodnout s AEA, AES a DEKTRADEm?

Děkuji mnohokrát.
Dobrý den,
pokusím se o stručnou odpověď a připojím odkazy na články, které jsme k tomu napsali a najdete tam vyargumentované odpovědi na Vaše dotazy.

Když zvětšujete energeticky vztažnou plochu o 25% (přístavba, nástavba), pak děláte dvakrát PENB - jeden na celou budovu s účelem větší změna dokončené budovy, druhý jen na přístavbu, nástavbu s účelem novostavba. Podrobnosti najdete zde: https://stavebni-fyzika.cz/technicke-forum/technicka-knihovna/story-84.

Pro změnu dokončené budovy platí jak píšete - musíte splnit celkovou dodanou en.+Uem, nebo neobnovitelnou+Uem nebo pouze měněné konstrukce s systémy musí splňovat referenční hodnoty dle vyhlášky (pro konstrukce doporučená hodnota součinitele prostupu tepla). Podrobnosti najdete zde: https://stavebni-fyzika.cz/technicke-forum/technicka-knihovna/energetika/story-25

S pozdravem
Tomáš Kupsa
Odpovídá:  Ing. Tomáš Kupsa* - EKIS Praha DEK tisk