Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

15.11.17 / dotaz č. 89160
Dobrý den, uvažujeme o objednání výstavby montovaného nízkoenergetického bungalovu 4+kk. Naší představě je nejblíž dům Vela 115 z nabídky firmy Atrium (115m2 podlahové plochy). Můj dotaz se týká volby vytápění. V lokalitě plánované výstavby není zaveden plyn. Z nabídky Atria přichází v úvahu např. elektrokotel Protherm Ray, tepelné čerpadlo NIBE (vzduch/voda)nebo Panasonic Aquarea generace H, podlahové vytápění topnými kabely Fenix. Údajně oblíbené jsou v poslední době topné kabely, ale nejsem si jistý výší provozních nákladů, asi bych se přiklonil spíše ke klasickým otopným tělesům. Jaké vytápění byste mi prosím doporučili pro daný typ domu jako nejefektivnější? Doplňkově chceme mít v obývacím pokoji i krbová kamna, má význam si pořizovat v daném typu domu případně výměník? Děkuji.
Dobrý den, děkujeme za Váš dotaz.
Při výběru zdroje tepla není vhodné přihlížet pouze na provozní náklady, ale zohlednit také náklady na pořízení, dále pak údržbu a samotnou životnost zařízení.

Elektrické topné rohože jsou poměrně oblíbené, především pro jejich nízkou cenu, dlouhou životnost a bezúdržbovost. Cena el. energie při napojení na nízký tarif se pohybuje kokem 2,5 Kč/kWh.
Shodnou cenu lze předpokládat také u varianty s elektrokotlem. Počítejme však s nižší účinností, která bude dána distribucí topného média (teplovodní systém) cca 5%. V tomto případě je třeba pořídit jak samotný zdroj tepla, tak otopná tělesa, případně podlahové topení. To se bezpochyby promítne do pořizovacích nákladů.

V oboru variantách, kdy je dům závislý pouze na elektřině ze síě je třeba instalovat další zdroj tepla, který bude využívat“ obnovitelnější energii. Např. zmíněná krbová kamna. Zde doporučuji dát si pozor na přehřívání.

V případě využití tepelného čerpadla vyhází provozní náklady cca na 0,95 Kč/kWh, v závislosti na topném faktoru tepelného čerpadla. U Tep. čerpadla se dá předpokládat vyšší pořizovací cena, ale zároveň nižší provozní náklady. Tepelné čerpadlo navíc dokáže z části zajistit také ohřev teplé vody (užitkové).

Vhodnost daného zdroje tepla s bude odvíjet také dle vašich preferencích a technických možností. A samozřejmě také dle energetické náročnosti samotného domu. V případě zájmu Vám můžeme mimo konzultace EKIS zpracovat porovnání jednotlivých variant, pro vaše snadnější rozhodování.
V případě jakéhokoli dalšího dotazu nás neváhejte kontaktovat, můžeme problematiku společně probrat detailněji na osobní konzultaci v Brně.
Odpovídá:  Ing. Tomáš Hrdlička* - EKIS Brno NSC tisk