Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

8.12.17 / dotaz č. 89420
Dobrý den. Mám dotaz zda je možno poradit s novou nabídkou od společnosti E-on, kdy jsem nedávno obdržel nabídku ve které se uvádí, že od 1..2018 zvyšují cenu za MWh dodávky elektřiny o 6 procent. V současné době mám smlouvu bez fixace. Jedna z možností ze strany e-onu je fixace dodávky elektřiny na dobu 3 let, vedenou pod názvem komplet elektřina, kde se zavazují, že budou cenu garantovat po výše uvedenou dobu. Vlastním rod. domek a má spotřeba roční činí VT-0,592 MWh,NT-3,013 MWh. Sazba D45d a Jistič 3x25. Nabídka ze strany e-onu po dobu 3 let je: Stálý mě. plat Kč/měsíc 70, ve VT Kč/MWh 1994, v NT Kč/MWh 1517. Jedná se tarif přímotop.( Ceník Komplet elektřina 36- Řijen 2017) Děkuji za jakoukoliv odpověď. Přeji hezký den.
Vážený pane,
doporučuji porovnat si nabídky různých dodavatelů elektřiny na kalkulátoru Energetického regulačního úřadu:
http://kalkulator.eru.cz/

Ceny dodavatelů se liší hlavně v platbách za tzv. silovou elektřinu, případně v měsíčních poplatcích za vyúčtování. Ostatní ceny (za distribuci a další), mají všichni dodavatelé stejné. Jsou totiž dány Energetickým regulačním úřadem, který je pro každý rok upravuje. Rovněž daň z elektřiny, DPH a DPH z daně z elektřiny jsou pro všechny stejné.

Cena silové elektřiny od roku 2016 spíše stoupá (zatímco třeba v roce 2015 klesala). Jaký bude vývoj v dalších letech, tím se zabývají týmy analytiků, naše poradna to opravdu neví. Pokud si myslíte, že cena poroste, může být výhodné uzavřít víceletou smlouvu s fixací ceny. Jinou možností je každoročně porovnávat nabídky dodavatelů a vybrat si pro každý rok toho nejvhodnějšího. Pozor, někteří dodavatelé mají ve smlouvách různé výpovědní doby, sankce za ukončení smlouvy a podobně. Je tedy potřeba dobře prostudovat obchodní podmínky.

Více najdete například zde:
https://www.eru.cz/cs/-/jak-maji-domacnosti-postupovat-pri-zmene-dodavatele
http://www.energetickaporadna.cz/?p=203

S pozdravem
K. Srdečný