Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

8.12.17 / dotaz č. 89422
Dobrý den, chtěl bych Vás poprosit o názor na koncepci nového domu (jeho technických zařízení) z hlediska pokrytí energetické potřeby a případně správnost mého uvažování. Nový dům je stavěn s ambicí na pasiv, ideálně s dotací v oblasti B. Energeticky vztažná plocha 150 m2. Ohledně TZB jsem svázán a nemohu volit tedy libovolně.

Vytápění je uvažováno el. přímotopy v podlaze. Podle mého názoru to není špatně, pokud bude dům v pasivu nebo se mu bude hodně blížit. Dále výhodnější sazba zlevní provoz všech spotřebičů v domě.

Dále jsou uvažovány panely FVE. Chápu to tak, že je to účelové řešení pro splnění kritéria primární energie, ale náklady na pořízení mohou být kryty dodací. Zisk z FVE bude částěčně krýt spotřebu v domácnosti, přebytky budou nahřívat klasický bojler a teprve případné další nespotřebované přebytky poslány do sítě.

V současnosti je uvažována kvalitní pasivní rekuperace s el. dohřevem. Chlazení, kromě pasivních vnějších stínících prvků, není řešeno.

Nejsou mi jasné následující otázky:
- dává zvolená koncepce předpoklad pro dobrý provoz domu? Významná nevýhoda je nemožnost změny na jiný zdroj a neexistence doplňkového zdroje, o tom vím.

- mohla by být ve zvolené koncepci přínosná aktivní rekuperace?

- představme si situaci, že dům splní úspěšně dotaci z oblasti B. Vím, že jsou tam (po dobu 10 let)? nějaká omezení. Lze bez omezení dodatečně uvažovat o doinstalování doplňkového zdroje? Mám na mysli např. krbovou vložku malého výkonu (s ext. přívodem vzduchu) nebo instalaci klimatizační jednotky - schopné chladit i topit?
Dobrý den,
začnu od konce. Instalace dalšího zdroje nevadí. Nicméně původní technologie musí zůstat.

Co se týká zvoleného konceptu, tak je to možné a takové domy s touto kombinací zdrojů se u nás staví. Nevýhody jste již sám napsal. FVE doporučuji dimenzovat tak, aby přebytky do sítě byly opravdu minimální, vzhledem k výkupním cenám. Jinak je tato koncepce v pořádku.
Odpovídá:  Ing. Libor Hrubý* - EKIS Brno CPD tisk