Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

15.12.17 / dotaz č. 89451
Dobrý den,
jsem ve fázi projektu nového rodinného domu. Vše v domě bude na elektriku, vytápění, ohřev vody. Jste schopni dát doporučení ohledně přípravy projektu, když budu dopředu počítat s tím, že chci na rovnou střechu fotovoltaiku a baterie k uložení energie. Neuvažuji o napojení do sítě, spíše jen řešení ve smyslu - primárně fotovoltakia pro dům, přebytek do baterií. A čerpání eletřiny z veřejné sítě jen podpůrně, když fotovoltaika ani baterie nebudou stačit. Jde mi o to,mít připraven stavební projekt tak, ať potom v okamžiku rozhodnutí o instalace fotovoltaiky a bateríí, nemusím dělat žádné stavební úpravy s výjimkou samotné instalace. Děkuji
Hezký den,

pokud se rozhodujete ve fázi projektu pro nezávislost na vnějších dodavatelích elektřiny je potřebné tomu podřídit i volbu elektrospotřebičů v domácnosti. Aby Vaše rozhodnutí bylo i ekonomické, je vhodné fotovoltaickou elektrárnu (FVE) nadimenzovat výkonově tak, aby byla schopna pokrýt Vaše spotřeby elektřiny v letních měsících a přitom nebyla zase předimenzována. Jednáse o to, že největší výkon a výroba je právě v letních měsících. V zimním období (listopad až únor) je naopak výroba elektřiny pro dům nedostatečná (cca 10% z instalovaného výkonu FVE). Toto se nejčastěji u ostrovních systémů FVE řeší záložním zdrojem na bázi spalovacího motoru s generátorem. Jako palivo se používá benzín a nebo propan butan. Tento zdroj se spouští podle potřeby a je schopen dobíjet baterie, které jsou pro ostrovná systémy FVE nezbytné.

Baterie zvyšují stupeň využití FVE (až na cca 90%) a umožňují využívání naakumulované elektrické energie ve večerních hodinách a v době, kdy již FV panely elektřinu nevyrábí. Tak nám baterie pomáhají výrazně snížit náklady za spotřebu elektřiny i fixní platby za energie odebírané z veřejné sítě.

Další výhodou je bezpečnost dodávané energie pro dům i v době výpadku veřejné sítě. V současné době jsou již dodávány na trhu kompletní bloky bateriií, které obsahují vše potřebné pro efektivní nabíjení i vybíjení baterií v jednom uceleném bloku umístěném v designově pojaté skřini. Baterie jsou na bázi článků LIFePO4 s dlouhou životností (cca 20 let). Kapacita je volitelná a začíná na 7,6 kWh. Úsporná domácnost spotřebuje bez vytápění a ohřevu vody cca 2 až 4 kWh za den. Jako vhodné místo pro umístění domácích baterií je technická místnost nebo garáž, či chodba.

Pořizovací cena uceleného bloku baterií s integrovanou elektronikou je cca 250 000 Kč. Na pořízení baterií a FV panely je možné získat dotaci z programu Nová zelená úsporám (NZÚ) ve výši až 150 000 Kč.

Doporučuji Vám kontaktovat projektanta elektro, který má s FVE zkušenosti, aby Vám připravil kompletní projekt. Vlastní realizaci a pomoc při vyřízení dotace Vám může zajistit řada firem a je vhodné vybrat si firmu, která nabízí tzv. vše v jednom (od projektu až po realizaci).

S přátelským pozdravem Lubomír Klobušník, energetický poradce