Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

13.12.17 / dotaz č. 89491
Dobrý den,
jako člen vedení SVJ připravuji na jarní shromáždění vlastníků bytů také info o stavu el. rozvodů našeho bytového domu(72 bytů)Dům byl kolaudován v roce 1979 a el. rozvody jsou původní. Můžete mi poradit, kde získám info o např. spotřebě domácností kolem roku 1980 a nyní? Nějaké porovnání. A jak postupovat v přípravě na obnově společných el. rozvodů bytového domu. Revizního technika elektro máme již objednaného.
Děkuji za odpověď
Vážený pane,
informace o spotřebě energií by měl mít Český statistický úřad (www.czso.cz). Zde se mi nepodařilo najít relevantní informace.
Rovněž z údajů Energetického regulačního úřadu (www.eru.cz) nelze spotřebu domácností v té době zjistit.
Hrubým odhadem se dá stanovit spotřeba na cca 6 500 kWh ročně - v tom je ale zahrnuto i elektrické vytápění!

Pro dimenzování rozvodů ale není rozhodující spotřeba [kWh], ale maximální příkon [kW], z něhož se odvozuje velikost jističů a průřezy kabelů. Příkon spotřebičů v domácnosti se zvyšuje, například fén z roku 1980 měl příkon 390 W, dnes má běžně 1500 až 2000 W.

Doporučuji obrátit se na projektanta, který zpracuje realizační projekt s rozpočtem. Projekt může vycházet z požadavků jednotlivých nájemníků - zjistěte si, kdo by měl zájem instalovat silnější jistič (třeba kvůli el. sporáku) atd. Naopak třeba ve společných prostorách (prádelna) se může instalovaný příkon snížit, protože se zde už spotřebiče nepoužívají.
Na základě projektu (a slepého rozpočtu) pak můžete vybrat realizační firmu. Je vhodné prověřit reference a sjednat platbu až po dokončení a provedení revize.
Dělat cokoli bez projektu nedoporučuji, reklamace závad je pak mnohem těžší.

Přeji mnoho úspěchů!
K. Srdečný
Odpovídá:  Ing. Karel Srdečný - EKIS České Budějovice Ekowatt
Téma:  Elektřina
tisk