Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

20.12.17 / dotaz č. 89549
Dobrý den, máme problém s vlhkostí v bytě.
V rohu místnosti jednoho pokoje se ve výšce dvou metrů tvoří při intenzivním dešti vlhká mapka o velikosti 20 x 30 cm, v rohu místnosti není žádný nábytek , okno od této mapky je ve vzdálenosti cca 2,5 m. Po nahlášení závady na družstvu, se do bytu dostavil klempíř, který poté zkontroloval střechu, okapy i parapety a konstatoval, že vše je v pořádku. Ukončil to větou," taky jsem to v bytě měl, ale nezbavil jsem se toho-odstěhoval jsem se", mě moc nepotěšila. Pro upřesnění jde o starší panelový dům o 5 patrech, já bydlím v rohovém bytě ve 4. patře, dům byl revitalizován tj. nově (cca 3 roky) zateplen, po výměně plast oken, nikdo jiný tuto závadu v domě nemá. Můžete mi prosím poradit co dělat, moc děkuji za každou radu.., hezký den.
Dobrý den,
pokud se závada vyskytuje vždy když prší (bez ohledu jestli je venku plus 5 nebo plus 25 °C), pak musí být příčinou zatékání vlhkosti. Vlhkost může zatékat přes střechu, ale také by mohla zatékat přes fasádu. Je možné, že zatékání bylo i před zateplením, ale voda stékala po fasádě. Po zateplení odtok není možný a provlhne stěna.
U plochých střech se může stát, že vlhkost se neprojeví v místě netěsnosti střechy, ale v jiném místě.
Nevím jak velký kus střechy a jak pečlivě klempíř prohlížel.
Nemělo by jít o zkondenzovanou vlhkost. To by se projevovalo především při nízkých venkovních teplotách a zvýšeném výskytu vodních par v bytě (sušení prádla, vaření na plynu) a omezeném větrání.

S pozdravem
Ing. Lubomír Prokop
energetický auditor
Odpovídá:  Ing. Lubomír Prokop* - EKIS Ostrava EZE tisk