Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

26.12.17 / dotaz č. 89579
Prosím o položkové ocenění dodávky soustavy:
3 panely POLY250WP
-mikroměřič
-proudové relé
-konstrukce pro svislé osazení na dřevěnou plochu zábradlí balkonu (jižní orientace)
-event. cena montáže -Děčín.
A otázky:
Jak se chová zařízení, kdy dojde k přerušení energie ze sítě a solár. zařízení je jediným zdrojem energie pro dům?
Hezký den,

cena tří panelů s mikroměniči a proudové odpojovací relé můžete pořídit za cca 24 tisíc korun. Upevňovací konstrukce pro tři FV panely stojí cca 2,5 tisíce korun a za odbornou montáž zaplatíte okolo 3,5 tisíc korun (dle délky el.kabelů a složitosti napojení).

Pokud dojde k přerušení dodávky elektřiny z veřejné sítě nebude FV elekrárna fungovat. Musela by být vybavena akumulačními bateriemi, nabíječkou baterií a dalším měničem.

FV elektrárny s mikroměniči jsou při jejich spuštění závislé na elektřině, jejíž pomocí je přepnut ochranný kontakt osazený v mikroměniči umožňující vyrábět střádavý proud.

Pokud byste požadovali mít tzv. ostrovní provoz, bylo by výhodnější použít samostatné fotovoltaické panely a společný měnič napětí DC/AC+nabíječku baterií s tzv. MPPT trackerem, který se stará o optimální nabíjení i vybíjení baterií a akumulační baterie o patřičné kapacitě v souladu s osazenými FV panely. Lze také zakoupit tzv.hybridní střídač, jenž se skládá z měniče, solárního regulátoru, nabíječky baterií a systému UPS.

Doporučuji Vám obrátit se na odborníka elektro, který Vám pomůže navrhnout optimální sestavu FVE pro Vaše potřeby.

S pozdravem Lubomír Klobušník, energetický poradce