Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

8.1.18 / dotaz č. 89669
Dobrý den.
Na venkovních stěnách domu( nizkoenergetická dřevostavba ) se po 2 letech bydlení začaly tvořit ze všech stran domu místy mokré fleky,někdy jsou vlhké i celé stělny. Je možné,že tento jev vzniká kondenzací tepla z interiéru ? Dům vytápíme na 20-23 stupňů tepelným čerpadlem,příležitostně krbem.Nedokážu rozpoznat,při jakých venkovních teplotách k tomu dochází,jelikož dům je umístěn na jiním svahu,kde se často opírá slunce a zároveň fouká.
Děkuji vám. .
Dobrý den a děkuji za Váš dotaz a za zájem o naše poradenství
Pokud můžete zcela prokazatelně vyloučit vzlínání vlhkosti z podloží do stěn způsobené porušenou nebo chybějící hydroizolací v základech stavby, jedná se zřejmě o kondenzaci vodní páry na stěnách. K tomuto dochází při poklesu povrchové teploty stěny pod rosný bod.
Příčinou nižších povrchových teplot na vnitřních stranách stěn může být i zhoršený stav tepelné izolace stěn způsobený stlačením tepelné izolace vlivem času, nebo navlhnutím materiálu izolace vlhkostí do izolace vnikající. Tomu nasvědčuje i uváděný údaj, že se tento stav projevil až po 2 letech užívání budovy. Stav izolace je možno zjistit sondou do izolace, nebo lépe termovizní kamerou, která odhalí špatně izolovaná místa.
Snížení množství vody vysrážené na stěnách lze docílit:
- vytápěním na vyšší teplotu tak, aby povrchová teplota stěn pod rosný bod nepoklesla a to ani v noci,
- snížením obsahu vodní páry ve vnitřním vzduchu v domě. Zdrojem vodní páry bývá mimo pobytu osob vaření, zalévání květin, praní, akvárium a další činnosti
- intenzivnějším větráním
Uvedená opatření jsou spíše nouzovým řešením. Pro trvalé odstranění uváděného stavu je možno doporučit prohlídku obvodových stěn termovizní kamerou a případnou opravu tepelné izolace.

Ing. Jaroslav Winkler
Energetický poradce ECČB