Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

6.2.18 / dotaz č. 89751
Dobrý den,

jak je to s průkazem, který se zpracovává na změnu stavby před dokončením - mělo by to být vyhotoveno jako novostavba...ale dům byl původně povolován v době, kdy se průkazy nedělaly a vytápěn je pouze elektrokotlem a tudíž nesplní požadavky na neobnovitelnou primární energii, čili jako novostavba nevyhoví....jak v tomto případě postupovat? Děkuji.
Dobrý den,
na výše uvedený dotaz neexistuje jednoznačná odpověď. Bylo by nutné znát jestli se jedná o rodinný dům - s pronajímáním nebo bez; nebo jinou stavbu. Dále nevím ze které doby stavba je. Dále není známo, jak velká ta změna stavby před dokončení je.
Obecně lze říci, že změna stavby před dokončením je v podstatě založení nového stavebního povolení a tam by byl PENB nutný a vzhledem k výše uvedené situaci by nemuselo dojít ke kolaudaci.
Zákonč.406/2000 SB o hospodaření s energií prošel řadou novel. Poprvé se průkaz objevil v novele č. 177/2006 Sb. s účinností od 1.1.2007. V návaznosti na to vyšla vyhláška 148/2007 Sb. o energetické účinnosti s platností od 1.7.2007. Od této doby platí Průkazy energetické náročnosti budovy (tento PENB se zpracovával podle jiných předpisů – průkazy platí 10 let od zhotovení)
Následně byl provedena novela zákona 46 a to v roce 2012 pod číslem 318/2012 Sb., kde byla nově specifikována kapitola o energetické náročnosti včetně průkazy. V roce 2013 vyšla nov á vyhláška podle jiných pravidel a to 78/2013 Sb. s účinností od 1.4.2013. Tak k dnešnímu dni doznala řady úprav. V zákoně jsou o energetické náročnosti specifikovány požadavky v §7 a §7a (PENB).
V odstavci (3) §7 :
„(3) V případě jiné než větší změny dokončené budovy nebo větší změny dokončené budovy, při které se dokládají požadavky na snížení energetické náročnosti pro měněné stavební prvky obálky budovy nebo technické systémy, a která je provedena do 10 let od vyhotovení průkazu energetické náročnosti této budovy, jsou vlastník budovy nebo společenství vlastníků jednotek povinni plnit požadavky na energetickou náročnost budovy podle prováděcího právního předpisu a pro stavbu splnit požadavky na energetickou náročnost pro měněné stavební prvky obálky budovy nebo měněné technické systémy podle prováděcího právního předpisu; to doloží kopií dokladů, které se vztahují k měněným stavebním prvkům obálky budovy nebo měněným technickým systémům a které jsou povinni uchovávat 5 let.“
Pokud má dotazovatel zájem o bližší vysvětlení nabízíme bezplatnou konzultaci v naší EKIS kanceláři po předchozí dohodě:
Ing. Josef Fárka – energetický specialista
Jo.fa.008@gmail.com
Ing Pavel Halada – energetik MČ Praha 3
halada.pavel@praha3.cz
Kancelář:
Seifertova 559/51 Praha 3
S pozdravem kancelář EKIS Praha 3
Odpovídá:  Ing. Pavel Halada* - EKIS Praha MČ Praha 3 tisk