Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

23.1.18 / dotaz č. 89840
Dobrý den,

chtěli bychom se zeptat, zdali je možno vytápět rodinný dům kotlem na vyjetý motorový olej? Pokud ano, jaká povolení jsou k tomu potřeba a zda musí být komín opatřen filtrem spalin. Dále, jak tento olej skladovat.

Předem děkuji za odpověď.
Zdravím Vás,
použití paliva v podobě vyjetého oleje nepatří mezi standardní paliva užívaná pro vytápění rodinných domů. Samozřejmě jsou na trhu kotle na spalování olejů a v některých těchto kotlích je možné spalovat i odpadní oleje, tj. vyjetý olej. Podmínkou pro provozování takovéhoto kotle je však splnění veškerých legislativních podmínek pro jejich provoz, a vedle bezpečnosti, se jedná hlavně o splnění požadovaných emisních limitů znečištění ovzduší. Pokud výrobce kotle bude garantovat splnění emisních limitů při spalování odpadního oleje, je možné jej použít. Pouhým filtrem ve spalinách to však řešit nelze.
Pro skladování oleje jsou opět dané legislativní podmínky, které definují jak má být vybaven sklad hořlavin. Oleje se skladují zpravidla v ocelových nádobách. Nádoba a místo pro její plnění musí být zajištěny proti případnému úniku oleje, zpravidla se jedná o použití dvouplášťové nádoby, anebo její umístění do záchytné jímky. Doporučuji spojit se projektantem, aby vám navrhl jak sklad oleje, tak i nejvhodnější kotel pro váš rodinný dům.
S pozdravem Pavel Koníř
Odpovídá:  Ing. Pavel Koníř - EKIS Ústí nad Labem Drakisa
Téma:  Vytápění
tisk