Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

30.1.18 / dotaz č. 89983
Dobrý den,
u svého dvojdomku uvažuji o změně vytápění z hnědého uhlí (automatický kotel 25kW) na jiný zdroj. Dům je po rekontrukci v roce 2003 zateplen fasádním polystyrenem po celém obvodu, střecha má 20cm izolece (tu ale bude třeba vyměnit- poškození kunou), okna dvojskla. Topná soustava má 2 okruhy, akumulační nádrž 750l, kombinace radiátory a podlahové topení. Ohřev vody je kombinovaný bojler.
Prosím o konzultaci, kde zvážíme více možností vytápění a ohřevu vody.
Děkuji.
Dobrý den,
děkujeme za Váš dotaz a v návaznosti na něj uvádím následující:
Ve Vašem případě by přicházel v úvahu např. kotel na pelety. Kvalitní kotel na pelety bude v cenové hladině 150 000 - 250 000 Kč a je nutné spalovat předepsaný druh pelet (ne směsné pelety). Provozně budou náklady vyšší než při spalování hnědého uhlí (cena při spalování ořechu 2 bude cca 1 Kč /kWh, při spalování kvalitních pelet En+A1 vychází 1kWh na cca 1,7 Kč).
Druhou možností je osadit tepelné čerpadlo vduch x voda o příslušném výkonu (cca 20 kW). Při nasazení tepelného čerpadla je třeba si uvědomit, že stávající otopná soustava byla navržena na tepelný spád cca 80 / 60°C. Tento by byl pro tepelné čerpadlo značně vysoký, je zapotřebí počítat s tepelným spádem na radiátorech 55 / 45 °C. V tomto duchu je třeba otopnou soustavu přepočítat. Tepelné čerpadlo doporučuji třífázové s invertorem a přímým vstřikem chladiva pod hlavu kompresoru. Dalším krokem v případě nasazení tepelného čerpadla je zažádat o sazbu pro tepelné čerpadlo, typ 57 d s dobou nízkého tarifu 20 hodin, dále o případnou úpravu elektroměrového rozvaděče v souladu s vyjádřením distribuční společnosti. Provozní náklady na energii získanou z TČ budou cca 1 Kč/kWh.
S pozdravem
Ing. Josef Šťastný
Odpovídá:  Ing. Josef Šťastný* - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Vytápění
tisk