Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

12.2.18 / dotaz č. 90368
Dobry den.
Chci stavet rodinny dum, typu bungalov, nepodsklepeny , prizemni.
Mam dotaz k izolovani nosnych , venkovnich zdi,
Prurez nosne zdi, == termoizolacni venkovni omitka 3 cm, ,,,, palena cihla HELUZ 30 cm,,konstrukce ,pro sadrokarton, tedy vzduchova mezere kca. 10 cm , a sadrokarton 12 mm. tloustky,
Je mozne takto stavet venkovni zdivo , a podjakou energetickou tridu , to bude spadat, energeticky stitek, , bude toto schvaleno nastavebnim uradu?
Muzete mi to propocist jake to bude tepelne cislo, ta cela zed ? Dekuji za odpoved.
Dobrý den,
stanovit tepelný odpor popisované venkovní zdi není možné. Na trhu je několik druhů termoizolačních omítek a zřejmě i několik druhů cihel HELUZ 30. Bez přesné specifikace materiálu není možno provést výpočet. Odhadem bych však řekl, že popisovaná zeď nesplní požadavky ČSN 730540.
Co se týká celé budovy, tak zde už vůbec není možno stanovit z popisu obvodového zdiva, zda celá budova splní požadavky a dostane stavební povolení. Při žádosti o stavební povolení je nutno přiložit Průkaz energetické náročnosti budovy (PENB). Hodnocení budovy v průkazu závisí nejen na tepelně technických vlastnostech všech obvodových ploch, ale i na zvoleném způsobu vytápění budovy, ohřevu TV, větrání a osvětlení. Výpočet není jednoduchou záležitostí a není obsahem bezplatného poradenství EKIS.
S pozdravem L. Prokop
energetický auditor

Odpovídá:  Ing. Lubomír Prokop* - EKIS Ostrava EZE tisk