Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

21.2.18 / dotaz č. 90679
Dobrý den,

koupil jsem byt v novostavbě bytového domu s vlastní kotelnou (kolaudace r. 2017) ve které není instalováno žádné měření tepla. Po prostudování projektové dokumentace jsem zjistil, že měření tepla není ani v projektu. Rozvod tepla je řešen stupačkou a do každé bytu je veden v jednom místě vstupem a výstupem a dále rozvětven do jednotlivých místností.

To, že zřejmě nebyly dodrženy povinnosti stavebníka, stanovené zákonem 406/2000 např. v §7, v odst.4 je zřejmé. Jenže ten postupoval podle projektové dokumentace.

Nicméně teď řešíme, jakým způsobem máme naplnit ust. zákona o hospodaření s energiemi a dále vyhlášky č. 194/2007 konrétně §7a odst. 1 písm a) ve kterém je výslovně uvedeno: V budovách se vnitřní rozvod tepla pro vytápění a vnitřní rozvod chladu vybaví v případě, že 1a) "vstupuje a vystupuje z bytu nebo nebytového prostoru v jednom místě, pracovním měřidlem stanoveným určeným k měření tepla nebo chladu podle zákona o metrologii v místě vstupu vnitřního rozvodu tepla pro vytápění nebo vnitřního rozvodu chladu do bytu nebo nebytového prostoru."

Problém je totiž v tom, že vstup a výstup ze stupačky je umístěn v šachtě u podlahy, a bez vybourání příček šachty se není možné k němu dostat.

Vyhláška neuvádí možnost v tomto způsobu rozvodu zvolit jiný typ měření, který je výslovně popsán k více vstupům a výstupům rozvodu tepla v bytě.

Jakým způsobem máme postupovat, když instalace stanovených měřidel není technicky možná a znamenala by stavební úpravy a přepojky stupaček rozvodů tepla v šachtách v celém domě. Tzn. velmi vysoké náklady na instalaci měřidel, výslovně uvedený ve vyhlášce pro náš typ rozvodů.

Prosím o radu a doporučený postup.

Děkuji
Dobrý den,
zřejmě Vás odpovědí nepotěším, ale zákon č. 406/2000 Sb. Vám dle par. 7, odst. 4 opravdu ukládá povinnost instalovat přístroje registrující dodávku tepelné energie do každého bytového i nebytového prostoru. Technické problémy s instalací, nutnost bourání apod. budou bohužel nepříjemnosti s tím spojené. Je dokonce možné, že ani projektant, ani prováděcí firma neudělali chybu, pokud byla novostavba povolena před platností tohoto předpisu (ale to nevím, uváděný termín kolaudace není dostatečnou informací, neboť je důležité, kdy a v jakém režimu byla stavba povolena). Pak povinnost přechází na Vás - jako na společenství vlastníků jednotek.
S pozdravem M. Andrejsová.
Odpovídá:  Ing. Michaela Andrejsová - EKIS Nymburk Andami tisk