Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

26.2.18 / dotaz č. 90800
Dobrý den,

Plánujeme výměnu všech oken v domě z roku 1970, cihlové stěny (40 cm), momentálně stará kastlová okna chceme vyměnit za plastová okna.

Chtěl bych se zeptat jestli nám můžete doporučit a případně zdůvodnit jaký typ oken by byl pro tuto výměnu vhodný, mám tím na mysli jaké Uw okna, jaké skla, dvojsklo, trojsklo s jakým Ug atd. Uvítám jakékoliv poznámky k situaci.

A další dotaz jestli jsou nutné parozábrany, které jsou doporučovány normou. A proč?

Předem děkuji za odpovědi.
Dobrý den, pokud máte zdivo cca 40 cm a původní kastlová okna nahradíte novými plastovými pak se výrazně sníží intenzita výměny vzduchu v místnostech. Na druhé straně nezateplené zdivo bude stále prochlazováno a ve výsledku je velmi pravděpodobné, že dojde ke kondenzaci vlhkosti na stěnách se strany z interiéru a ke vzniku plísní. Je to poměrně častý případ. Z tohoto důvodu nelze jednoznačně doporučit pouze výměnu oken za nová. Samozřejmě z energetického hlediska k úspoře dojde, ale bude potřeba častěji větrat.

proto doporučuji zvážit provedení tepelné izolace celé vnější obálky budovy s využitím některého z dotačních programů, v současné době Nová zelená úsporám. Hodnota součinitele "U" je samozřejmě čím nižší hodnota tím lépe. Tyto hodnoty jsou dány jednak platnou normou jednak (pokud to chcete využít) podmínkami dotačního programu. Je obtížné bez znalosti konkrétních podmínek a výpočtu doporučit striktně nějakou hodnotu. Protože čím nižší hodnota "U" tím lepší tepelně-technické vlastnosti ale také vyšší cena.

Zda dvojsklo či trojsklo je třeba zvážit i z hlediska, že čím více skel tím dopadá do interiéru méně denního světla.

Pro orientaci dle ČSN 73 0540-2 (2011) jsou přípustné hodnoty součinitele prostupu tepla stanoveny taktu:
Výplň otvoru ve vnější stěně a strmé střeše, z vytápěného prostoru
do venkovního prostředí, kromě dveří 1,5 (požadovaná hodnota) 1,2 (doporučená hodnota) 0,8 až 0,6 (pro pasivní budovy).
Nicméně pro každý případ je tuto hodnotu nutno posoudit samostatně což nelze bez znalosti stavba a místních podmínek.

parozábrany- smyslem parozábrany je zamezit pronikání vlhkosti ve formě vodní páry dovnitř stavební konstrukce. Protože každá stavební konstrukce dokáže odvést do vnějšího prostředí pouze určité množství vlhkosti. Pokud množství vlhkosti ve stavební konstrukci zkondenzované převýší množství vlhkosti odvedené jednak se zhoršují tepelně izolační schopnosti stavby a navíc může dojít až k trvalé degradaci stavební konstrukce.

Ing.Stanislav Bajer
EKIS 8066, Hranice

Odpovídá:  Ing. Stanislav Bajer* - EKIS Hranice Etem Energo tisk