Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

28.2.18 / dotaz č. 90899
Dobrý den,
chci se zeptat, jak se u "ostrovního" systému řeší přebytek el. energie získané ze solárních panelů? Předpokládám, že součástí malé solární elektrárny na domě budou i bateriové články. Jak se však řeší situace, kdy akumulátory jsou nabity a v daném okamžiku není spotřeba, případně, spotřeba je zlomkem okamžitého výkonu malé elektrárny, popřípadě, majitel je na dovolené a po dobu několika dní za sebou není odběr el. energie v podstatě žádný a solární systém v danou dobu má svůj maximální výkon (jsou slunné letní dny).
Děkuji za případnou reakci.
Hezký den,

v případě přebytků vyrobené elektrické energie z fotovoltaické elektrárny a nemožnosti je někam ukládat, či přímo spotřebovávat se přebytky nevyužijí a elektrárna si tak snižuje stupeň využití. Převážná část střídačů má již in­tegrovaný výkonový odpínač. Na stejnosměrné straně se jedná o ochranné a oddělo­vací prvky, které ovlivňují rentabilitu, bezpečnost a dobu životnosti fotovoltaic­kého zařízení. Je známo, že bezpečná odpojitelnost má u fotovolta­ických zařízení důležitou roli jak při jejich údržbě, tak při čištění nebo opravách. Vše je potřebné zvážit již ve fázi projektu FVE. Proto se již při návrhu a instalaci FVE snažíme takovému neefektivnímu provozu zabránit vhodnými technickými opatřeními.

Dá se například použít Wattrouter, na němž se dají nastavit priority při využívání vyrobené elektřiny z FVE (ohřev užitkové vody, nabíjení akumulátorů, vlastní okamžitá spotřeba - standby el. spotřebičů, PC, routerů, svícení, chladnička a pod.). Pokud máte zahradu, dá se například naprogramovat závlaha a zapínání a vypínání čerpadla. Můžete čerpadlem načerpat vodu do sudu ze studny, pokud ji máte. Někdo zase používá klimatizaci k ochlazení přehřívaných prostorů a pod.

Důležité je samozřejmě již při návrhu FVE zvolit její optimální výkon s ohledem na letní spotřeby elektřiny v domě a max.výkon FVE. K maximálnímu instalovanému výkonu FVE je potřebné mít navrženy výkonově a parametricky další komponenty (DC-AC měnič, nabíječku baterií s MPP trackerem, baterie s dostačující kapacitou, vhodnou kabeláž, zabezpečovací a jistící prvky, spínání a vypínání okruhů pomocí Wattrouteru a další vhodná zařízení k efektivnímu provozu FVE).

S přátelským pozdravem Lubomír Klobušník, energetický poradce