Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

22.3.18 / dotaz č. 91771
Dobrý den. Jsme bytový dům, společenství vlastníků se snaží prosadit tuto změnu - pořízení tepelných čerpadel k vytápění a ohřevu TUV a s tím spojeno odpojení od SZTE a chce členy společenství nalákat na výhodnější cenu za vytápění a ohřev TUV. Vím, že se musí počítat se všemi náklady tj. s náklady na pořízení a následný provoz tep. čerpadel + náklady na elektrickou energii.
Můj dotaz je, prosím Vás, v energetickém posudku musí být vyjádřena tzv. ekonomická přijatelnost a aby nás nemohl někdo takzvaně opít rohlíkem:-D, tak při vyčíslení všech investic, musí se připočíst i reinvestice do plánovaného zařízení? Tj. po kolika letech je nutno počítat s reinvesticí do tepelných čerpadel? A případně v jaké výši musí být tato reinvestice (60,70...nebo 100% z technologické části)?
Děkuji za odpověď.
Dobrý den,
výrobci tepelných čerpadel pro bytové domy uvádí životnost takového zařízení i přes dvacet let, proto odpovědět jedním číslem nebo % z investice může vést k dohadování mezi dodavatelem technologie a názorem oponenta. Opomeneme-li jednorázové náklady spojené s instalací např. typu stavební části a nákladů na odpojení od SZTE viz zákon č.458/2000 Sb. Energetický zákon, zůstane strojní část a MaR. Strojní část má různé životnosti např. oběhové a cirkulační čerpadla cca 5 let, výměníky tepla cca 8 let, propojovací potrubí i 20 let a MaR cca 12 let. Nejdůležitější částí a také nejdražší částí tepelného čerpadla je kompresor a zde je největší diskuse právě o zkušenostech provozu, která v našich podmínkách České republiky nemá oporu. Máme i zkušenosti, že kompresor byl měněn 3x v průběhu 5 let. Pro investora štěstí, že se to vždy vešlo do záruční doby. Záruční doba není ovšem trvalá.
Lze namítat, že toto je hrazeno z údržby zařízení, ale pak dojde k tomu, že výše údržby není rentabilní k pořízení nové investice.
Tyto dílčí životnosti má právě pro výpočet návratnosti nahradit % reinvesice. Pokud nechcete přiměřeně použít Metodiku hodnocení ekonomické přijatelnosti tepla ze SZTE (Systému zásobování tepelnou energií), která se uplatňuje pro případy odpojení od dálkového SZTE a instalace plynových kotelen, viz stránky www.mzp.cz/cz/ekonomicka_přijatelnost_vyuziti_tepla , názor naší kanceláře je, že s ohledem na inflaci a bez bližších znalostí o nabízeném typu technologie tepelných čerpadel, lze použít 80 % strojní části investice po 12 letech provozu.
Tepelné čerpadlo jako zdroj tepla má sloužit pro bytový dům, který jistě na témže místě bude stát další desítky let a průběžně se budou měnit obyvatelé domu, proto důkladně zvažte, kdo bude zajišťovat a realizovat tuto reinvestici, až Vám dodavatel technologie předá tepelné čerpadlo k provozování do rukou SVJ.
Odpovídá:  Ing. Dana Kožušníková - EKIS Ostrava DK projekt
Téma:  Vytápění
tisk