Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

5.4.18 / dotaz č. 92358
Od roku 2013 máme v našem panelovém domě (13 nadzemních podlaží) instalován regulátor vytápění calorMATIC 630 v základní sestavě (1 okruh). Dosud se nepodařilo uspokojivě nastavit parametry tak, aby bylo vytápění uspokojivé, a to především na podzim a na jaře, kdy se denní venkovní teploty pohybují kolem 5-15oC. Na poslední domovní schůzi zaznělo, že příčinou by mohl být fakt, že Teplárna České Budějovice nedodává vodu o konstantní teplotě, ale sama upravuje teplotu otopové vody podle venkovní teploty (dle informací Teplárny ČB dodávají na patu domu vodu o teplotě 45-85oC). Jaký je Váš názor na tento problém a jaké byste navrhli řešení?
Dům má 12 pater, 84 bytů, 15 soupaček (na 6 z nich jsou v každém patře 2 radiátory, na 9 stoupačkách po 1 radiátoru), topná soustava má 2 větve, radiátory v různých místnostech mají různou velikost, různé místnosti mají různé rozměry a různý počet vnějších zdí. Jednotlivé stoupačky není možné regulovat samostatně, a proto v domě od začátku existují přetopené a nedotopené stoupačky. Je pro takto velký panelák jednookruhová regulace vhodná a dostatečná?
Není možné zajistit, aby všichni lidé měli radiátory trvale na maximum nebo aspoň na stupeň 3. Existují byty, v nichž jsou radiátory trvale vypnuté, a mnoho lidí stále topí stylem "vypnu topení, když odcházím z bytu, a dám ho na maximum, když přijdu". V důsledku toho přestává topení v průběhu dne v určité době v koncových stoupačkách a v horním patře topit. Je nutné toto zohlednit při nastavení parametrů regulace, a pokud ano, jak?
Rohové místnosti koncových stoupaček a zejména v tyto místnosti v nejvyšším patře jsou maximální dosažitelné teploty pod vyhláškou danou normou. Lze to řešit jinak než výměnou radiátorů za větší? Stačilo by navýšení cílové teploty v nastavení nebo nějaká jiná jednoduchá úprava?
Chápu, že jsem Vám neposkytla dostatek konkrétních informací. Jde mi především o to, jaká obecná doporučení byste nám dali pro další postup, co se Vám v podobných případech osvědčilo, čeho se naopak vyvarovat a s čím začít.
Vážená paní, děkuji za vaše dotazy.

A) Požádejte dodavatele tepla, aby vám vyspecifikoval technické podmínky dodávky. Patrně bude mít nějakou křivku, podle které snižuje teplotu dodávané vody s ohledem na venkovní teploty. Nastavení regulace vašeho domu by mělo vycházet z nějakého projektu. Požádejte dodavatele, aby vám zdůvodnil, proč je systém navržen tak, jak je navržen a případně trvejte na úpravě, která bude respektovat parametry dodávaného tepla. Nebude-li to možné, dohodněte s dodavatelem tepla změnu parametrů.

B) Návrh regulace je nedílnou součástí projektu vytápění. Správně navržený systém může dobře fungovat s jediným okruhem. Samozřejmě pro preciznější regulaci je vhodné (a někdy nezbytné) dělit systém na více částí, dokonalá regulace pak ovládá každé těleso zvlášť – to je ovšem dražší a náročnější.

C) Vytápění musí být navrženo tak, aby v místnostech zajistilo projektovanou vnitřní teplotu (v obytných místnostech +20°C, v koupelně +24°C). Vámi popisovaný problém by asi bylo možno zlepšit instalací oběhového čerpadla s proměnnými otáčkami, které zajistí konstantní tlak při různém průtoku.

D) Výkon radiátoru závisí na jeho velikosti, průtoku vody a teplotním spádu. Pokud nelze zvýšit teplotu topné vody, pak je nutno vyměnit radiátor za větší. Zvýšení průtoku je obvykle problematické řešení, protože to silně ovlivní i další tělesa. Pro nejlepší řešení je potřeba projekt, takto na dálku nemůžeme kvalifikovaně rozhodnout.

Přeji příjemné bydlení!
K. Srdečný, EkoWATT
Odpovídá:  Ing. Karel Srdečný - EKIS České Budějovice Ekowatt
Téma:  Vytápění
tisk