Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

23.4.18 / dotaz č. 92943
Dobrý den, chtěla bych ověřit informaci, že do panelových nájemních bytů se již podle nové legislativy EU nesmí instalovat průtokové ohřívače vody, ale jen bojlery. Popřípadě prosím o upřesnění informace. Mám v koupelně starý ohřívač, který je defektní a chtěla bych najít ekonomické řešení. V domácnosti žijeme dva.Velice děkuji za odpověď.
Vážená paní,
asi jde o nedorozumění, protože i průtokový ohřívač vody se anglicky označuje "boiler". Směrnice EU upravuje požadavky na účinnost "bojlerů", což se týká i průtokových ohřívačů.
Stávající ohřívač tedy můžete nahradit novým průtokovým ohřívačem. Podmínkou je, aby byly dodrženy technické parametry výrobku a požadavky na odvod spalin aj.
Můžete ho nahradit i el. bojlerem, což ale vyžaduje úpravu el. rozvodů a výměnu elektroměru. Z hlediska provozu je rozdíl v nákladech malý, pokud máte jen malou spotřebu vody (ohřev plynem je trochu levnější, než elektřinou). Rohodující budou tedy spíše investiční náklady. Poraďte se s elektrospecialistou, jak náročné by bylo instalovat el. bojler a porovnejte si náklady s nabídkou na výměnu stávajícího plynového ohřívače.

S pozdravem
M. Šimůnek, K, Srdečný
Odpovídá:  Ing. Arch. Martin Šimůnek* - EKIS Plzeň Ekowatt
Téma:  Legislativa
tisk