Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

8.5.18 / dotaz č. 93418
Dobrý den, do RD zvažuji způsob vytápění TČ (vzduch/voda) nebo elektrokotlem a zajímají mě roční náklady na elektřinu v těchto dvou variantách. Je možné alespoň hrubý odhad nákladů ? Jde o novostavbu, 105 m2 s obytným podrovým a sedlovou střechou, zdi porotherm 44 profi bez další izolace, TZ 7kW, všude teplovodní podlahové topení. Sekundární zdroj tepla krbová kamna bez výměníku. Od více lidí se dozvídám, že investice do TČ se nikdy nevrátí vzhledem k vysoké pořizovací ceně a cenám servisu a seřizování.
Děkuji za odpověď.
Přeji dobrý den,

pro výpočet návratnosti tepelného čerpadla v porovnání k elektrokotli by bylo třeba provést kompletní bilanci potřeby energie na vytápění případně na přípravu teplé užitkové vody včetně rozvodů a akumulace v průběhu roku. Pouze hodnota tepelné ztráty není dostačující.

Investiční náklady na tepelné čerpadlo zahrnují především:

vlastní cenu tepelného čerpadla
náklady na instalaci

Provozní náklady pro tepelné čerpadlo zahrnují především:

náklady na spotřebovanou elektrickou energii
povinné revize úniku chladiva (záleží na hmotnosti a typu použitého chladiva)
náklady na vlastní údržbu

Náklady na spotřebu elektrické energie k pokrytí potřeby tepelné energie ovlivňuje zejména COP (Coefficient Of Performance). Pro výpočet je třeba však třeba uvažovat jeho sezónní hodnotu. Lze předpokládat, že kvalitnější tepelná čerpadla budou mít SCOP vyšší. Pokud bude sezónní SCOP=3, pak na pokrytí potřeby energie na vytápění 3 kWh budete potřebovat 1 kWh elektrické energie. Pro elektrokotel je nutno použít hodnotu jeho sezónní účinnosti, které se pohybuje kolem hodnoty 0.98 .
Pokusím se uvedené vysvětlit na demonstrativním příkladu. Pokud bude roční potřeba energie na vytápění např. 10 MWh a budeme předpokládat, že účinnost emise a distribuce energie pro elektrokotel a tepelné čerpadlo budou stejné, pak tepelné čerpadlo bude potřebovat zhruba 3.5 MWh elektrické energie a elektrický kotel 10.6 MWh. Při průměrné ceně elektřiny 3820 Kč/MWh bude rozdíl v ročních nákladech na elektrickou energii pro elektrokotel a tepelné čerpadlo 26358 Kč. Při rozdílu investice na elektrokotel a na tepelné čerpadlo cca 200000 Kč (příklad) pak bude návratnost tepelného čerpadla zhruba 8 let. Upozorňuji, že se jedná o demonstrativní příklad využití tepelného čerpadla pro vytápění, nikoliv o přesný výpočet, ze kterého lze vycházet pro nákup tepelného čerpadla.
Náklady, které mohou návratnost investice na tepelné čerpadlo prodloužit jsou, jak jsem již uvedl například povinné revize úniku chladiva. Ty jsou závislé na množství chladiva v tepelném čerpadle a typu chladiva. Při Vaší tepelné ztrátě bych odhadoval, že budete schopen najít tepelné čerpadlo, které revizi úniků potřebovat nebude. Cena za revizi se může pohybovat v rozsahu 1500-3500 Kč. Náklady na údržbu budou závislé také na délce záruky, kterou výrobce poskytuje. Někteří výrobci poskytuji na různé části tepelného čerpadla záruku až 10 let. Záleží samozřejmě jaká doba návratnosti je pro Vás ještě zajímavá.
U reálných systémů využíváme většinou tepelné čerpadlo k pokrytí potřeby energie na vytápění i na přípravu teplé užitkové vody. Zde by pak výpočet vypadal jinak. V kombinaci s dalším zdrojem, je třeba uvažovat i o různých režimech provozu čerpadla.
Pro další informace doporučuji domluvit si v našem středisku EKIS bezplatnou osobní konzultaci.



S pozdravem
Miloš Müller
Odpovídá:  Ing., Ph.D. Miloš Müller* - EKIS Liberec Energoprofi
Téma:  Vytápění
tisk