Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

14.5.18 / dotaz č. 93584
Provozujeme na Českomoravské vrchovině větší penzion, který je vytápěn kotlem na uhlí o výkonu 100 kW, který zvládá vytápění celého objektu i v největších mrazech (přesné tepelné ztráty nejsou spočítány). Dále je v objektu tepelné čerpadlo AEG TTL 33 na ohřev teplé vody (s topným výkonem cca 20 kW+9 kW topná spirála), přičemž odběr teplé vody je nárazový hlavně ráno a večer, když se lidé sprchují.
Potýkáme se s tím, že i mimo hlavní topnou sezonu (přes několik ošklivých dní v létě a hlavně na jaře a na podzim, kdy se počasí střídá) je nutné ještě přitápět, což kotlem na uhlí je náročné a přeci jen i relativně moderní kotel produkuje obtěžující spaliny a saze.
Proto nás napadlo, zda pro období mimo hlavní topnou sezonu nepropojit topné okruhy a nepřitápět právě tepelným čerpadlem. Je to smysluplá úvaha? Byl by výkon tepelného čerpadla dostatečný na přitápění v objektu? Na co se máme zaměřit?
Předem děkuji za odpověď.
Děkuji Vám za Váš dotaz a za zájem o naše poradenství.

Využití tepelného čerpadla pro vytápění a současnou přípravu teplé vody je běžně používaný způsob využití investice. V některých jarních a podzimních měsících, kdy není nutno obytné prostory dlouhodobě vytápět, je provoz kotle na krátkou dobu neekonomický. Pro takovéto podmínky je vhodné využít výkonu tepelného čerpadla
Předpokládám, že součástí systému ohřevu vody pro užitkové účely je akumulační nádrž, která vyrovnává nárazovou spotřebu teplé vody v průběhu dne. Ze zaslaných údajů není zřejmé, zda vzhledem k odběru teplé vody je dostatečně výkonné tepelné čerpadlo a zda je dostatečná kapacita akumulační nádrže. Zda tedy po dosažení požadované teploty vody v akumulační nádrži zbývá nevyužitý výkon tepelného čerpadla. Tato hodnota se bude měnit podle venkovních klimatických podmínek.
Pro možnost využití tepelného čerpadla pro přitápění bude nutno doplnit otopnou soustavu objektu o další akumulační nádrž, jejíž obsah bude vytápěn jednak z kotle a jednak z tepelného čerpadla. Topná voda z této nádrže bude používána k vytápění.
Provoz otopné soustavy a soustavy přípravy užitkové vody bude nutno řídit automatickou regulací, na které bude možno nastavit prioritu dodávky tepla z tepelného čerpadla do přitápění, nebo do ohřevu vody.
Objem akumulační nádrže a systém automatické regulace navrhne projektant.
.
S pozdravem

Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce ECČB

Odpovídá:  Ing. Jaroslav Winkler* - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Vytápění
tisk