Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

14.5.18 / dotaz č. 93586
Dobrý den,
před pár lety, jsem zakoupil starší převážně kamenný barák. Který prošel rekonstrukcí, kdy jsem na kamenným obvodovém zdivu vyzdil půdní nástavbu a zhotovil nový krov a střechu, vyměnil okna atd. Nicméně nyní bych se rád pustil do schránky baráku a řeším, jakým materiálem zateplit. Obvodové zdi, jsou více méně kamenné a v šířce od 50 do 80 cm. Slyšel jsem že těmto konstrukcím, kdy není použité pořádné pojivo není dobré dům podřezávat ani dělat injektáž, aby nedošlo k úplnému vysušení zdiva a případnou ztrátu pojiva. A tak jsem provedl pouze drenáž zdiva. Nicméně vlhkost se v domě stále trochu vyskytuje a projevuje se v případě přiražení nábytku ke zdi. A nyní konečně můj dotaz, rád bych zateplil obvodovou schránku domu, ale bojím se ještě větší zvýšené vlhkosti v domě. Proto uvažuji o difuzním systému z polystyrenu a nebo minerální vatu. Co se týká tepelných vlastností, jsou na tom tyto materiály stejně ale co se týče difuzního odporu, je na tom o trochu lépe vata. A můj dotaz zní, jedná se opravdu o velký rozdíl? Jestli minerální vata a nebo nějaký ze systému difuzních polystyrenů, co se týče prostupu vlhkosti? Děkuji za odpověď.
Děkuji Vám za Váš dotaz a za zájem o naše poradenství.

Porovnání materiálů používaných k tepelné izolaci je možné z několika hledisek:
Hledisko tepelně izolačních vlastností
Hledisko ceny
Hledisko difuze vodní páry
Hledisko difuze vodní páry je důležité, pokud požadujeme, aby dům dobře „větral“. Pro výběr materiálu izolace podle tohoto hlediska můžeme použít např. faktor difuzního odporu, označovaný mí
Faktor difuzního odporu je bezrozměrná veličina, která vyjadřuje, kolikrát lépe propouští vodní páru nehybná vrstva vzduchu, než stejná tloušťka daného materiálu. Pro uváděné materiály je faktor difuzního odporu: podle ČSN 7305 40- 3 (2005)
Vzduch 1
Polystyren 40 – 60,
Šedý polystyren 30 – 40
Minerální vlna 1,2 - 5
Z uvedených hodnot vyplývá, že faktor difuzního odporu polystyrenu je výrazně horší než minerální vlny.
Tepelně-izolační vlastnosti porovnávaných materiálů jsou porovnatelné. Nevýhodou minerální vlny oproti polystyrenu bude zřejmě její vyšší cena.

S pozdravem

Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce ECČB


Odpovídá:  Ing. Jaroslav Winkler* - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk